2.4 C
Campulung Muscel
joi, 21 noiembrie, 2024

Ce se întâmplă când vedeți invazie de oameni în cimitire și flăcări care luminează până la Cer

Alte Știri

Ce se întâmplă când vedeți invazie de oameni în cimitire și flăcări care luminează până la Cer. Nu vă speriați! Așa sunt pomeniți morții în zona Transilvania. Mulți cu rădăcini de aici, practică acest lucru și prin cimitirele din Câmpulung Muscel, și altele de prin comunele din Argeș.

Creştinii din Transilvania pregătesc în mod special cimitirele pentru ziua dedicată tuturor sfinţilor. Dar şi pomenirii morţilor. Florile şi lumânările aprinse nu lipsesc de pe niciun mormânt.

CITEȘTE ȘI. Tradiții clasice & moderne de Halloween. Echivalentul sărbătorii în alte culturi

Ziua de 1 noiembrie este trecută în calendarul romano-catolic ca fiind Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Iar ziua de 2 noiembrie este momentul în care se pomenesc în mod special morţii. Pomenirea începe însă de pe 1 noiembrie. În calendarul ortodox, o zi specială de pomenire a celor răposaţi este pe 3 noiembrie, odată cu Moşii de Iarnă.

Revenind la sărbătoarea de sorginte catolică, 1 noiembrie are două semnificaţii. Pe de o parte este o zi de cinstire a tuturor sfinţilor, iar pe de altă parte este ziua de pomenire a morţilor.

CITEȘTE ȘI. VIDEO. Rar mai vezi așa ceva. Ce s-a întâmplat cu cea mai veche icoană din România de la mânăstirea Nămăiești

Pomenirea morţilor, pe 1 noiembrie, în Transilvania este cunoscută şi sub numele de „luminaţie”. Credincioşii catolici, ortodocşi (care au împrumutat această tradiţie), reformaţi, evanghelici, protestanţi, pregătesc din timp mormintele, curăţându-le, vopsindu-le, iar în ziua luminaţiei le împodobesc cu flori şi lumânări sau candele aprinse.

Tot cu acest prilej, preoţii citesc în cimitire rugăciuni de pomenire a celor răposaţi, iar în unele zone se împart mici daruri la copii.

CITEȘTE ȘI. O rugăciune de aproape 2.000 de ani, dedicată Maicii Domnului, aduce miracole și binecuvântări celor care o rostesc

În Alba, ”în fiecare an, la începutul lunii noiembrie, biserica își aduce aminte de înaintașii săi, de moșii și strămoșii noștri și îi pomenește pe toți cei adormiți. Acest lucru nu este întâmplător, pentru că în fiecare an, data de 1 noiembrie este o zi când se deschide cerul și îi pomenim pe toți cei dragi.

În biserica ortodoxă, tradiția însă, a stabilit, conform hotărârii Sfântului Sinod, ca în prima sâmbătă după 1 noiembrie să fie pomeniți cei adormiți și asta deoarece pentru noi, sâmbătă are această semnificație, cu nădejdea Învierii, Învierea celor adormiți, pentru că sâmbăta, Hristos a pogorât la Iad și a ridicat din mormânt și a scos din Iad pe toți cei stăteau și așteptau nădejdea Învierii.

CITEȘTE ȘI. De ce totul pe planeta Pământ este doar sub puterea cifrei 7. Toate explicațiile pe înțelesul tuturor

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor îşi are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri (secolul IV) ale creştinătăţii îi celebra pe toţi martirii cunoscuţi şi necunoscuţi. Referiri la această sărbătoare se regăsesc la Sfântul Vasile cel Mare care în omiliile (predicile) sale vorbeşte şi despre Sfinţii Martiri prăznuiţi în prima duminică după Rusalii.

CITEȘTE ȘI. Vezi cum stai cu inteligența, în funcție de anul nașterii tale!

În Biserica Romano-Catolică, sărbătoarea a fost introdusă oficial de Papa Bonifaciu în prima duminică după Rusalii, la fel ca şi în Răsărit. Mai târziu, sărbătoarea a fost mutată pe 1 noiembrie, „iar din anul 1004 va deveni o zi de pomenire a morţilor, ce va rămâne în tradiţia occidentală până astăzi”, se arată pe site-ul bisericii din Milano Nord.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Consiliul Județean Argeș a achiziționat 45 de microbuze electrice școlare

Consiliul Județean Argeș a achiziționat 45 de microbuze electrice școlare. Primele cinci microbuze școlare au ajuns în școli. Educația...

Alte știri din aceeași categorie