11.3 C
Campulung Muscel
luni, 28 octombrie, 2024

Eveniment de excepție în Argeș. Slujbă de hram și parastas pentru familia Goleștilor

Alte Știri

Eveniment de excepție în Argeș. Slujbă de hram și parastas pentru familia Goleștilor. Eveniment remarcabil la Muzeul Golești din judetul Argeș.
Astăzi, duminică, 27 octombrie, de Sfântul Dimitrie cel Nou, începând cu ora 12.00, la biserica din incinta Muzeului Goleşti va avea loc slujba de hram şi parastasul marii familii de români, este vorba de boierii Golescu, transmite Constantin Pașol.

CITEȘTE ȘI. VIDEO. Eveniment unic în Câmpulung Muscel care îți ridică pielea mai ceva ca vântul!

Amintim că ieri, de Sf. Dumitru, Izvorâtorul de mir, aici a avut loc slujba de vecernie, care precede liturghia de astăzi.

Așezată pe unduirea ușoară a unui deal ce coboară spre tainica și încântătoarea vale a râului Cotmeana, Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost inima scară a unei comunități românești tradiționale ce își câștiga cele necesare traiului din creșterea vitelor, a pomilor fructiferi și a viței de vie, dar mai ales din prelucrarea lemnului.

CITEȘTE ȘI. Premieră pentru Câmpulung Muscel. E unic și în România. Din clasa întâia colectează chibrituri iar acum a lansat un album filumenic

Satul Drăguțești (numit azi Spiridoni) era înconjurat de păduri dense, misterioase și nesfârșite, din care sătenii își luau lemnul pentru construcții, în special pentru clădirea de biserici, meșteșug pe care îl practicau generație după generație. O legendă locală spune că Drăguț, unul dintre cei șase ctitori, era un păstor moldovean căruia i-a plăcut atât de mult plaiurile argeșene încât nu le-a mai părăsit.

CITEȘTE ȘI. Eveniment inedit în piața primăriei din Câmpulung Muscel. Geniile orașului au șocat pe toată lumea

Alături de fiul său Constantin și de alți patru oameni înstăriți, a ctitorit, în 1814, o biserică, loc sfânt al smereniei și al rugăciunii, loc în care oamenii satului se adunau într-un singur trup, cel al lui Cristos Mântuitorul. Când intri în biserica strămutată în anul 1968 în Muzeul de la Golești (după montare și (re)târnosire a primit hramul „Sfântul Dimitrie cel Nou”), te întâmpină cei care au ridicat-o, epitropii, preoții și meșterii lemnari, cu numele lor săpate în veșnicia lemnului de stejar, invitându-te să le împărtășești bucuria întâlnirii cu Cristos.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Doliu. A murit un om de valoare de la o celebră instituție. De azi e mai săracă

Doliu. A murit un om de valoare de la o celebră instituție. De azi e mai săracă. Unul dintre actorii...

Alte știri din aceeași categorie