O descoperire care datează de aproape două milenii de lângă Câmpulung Muscel concurează cu Sarmizegetusa Regia. Peste un an va atrage turiștii ca un magnet deoarece a intrat în patrimoniul UNESCO iar polii de putere de la Capitală se vor muta aici.
CITEȘTE ȘI. Locul unde se construiește un supermarket celebru în România, pe DN 73 în Schitu Golești
În satul argeşean Voineşti din comuna Lereşti, aflată la 61 de kilometri de Piteşti, au fost descoperite acum mai bine de 50 de ani mai multe terme romane şi un castru. Iar cercetările arheologice reluate în ultimii ani au scos la iveală noi detalii foarte interesante.
Castrul şi termele romane de la Voineşti se află foarte aproape de intrarea în pasul Rucăr-Bran şi datează de la începutul secolului al II-lea. Poziţia castrului de la Voineşti oferea posibilitatea controlului, atât al drumului care urca pe valea Râului Târgului, cât şi a zonei de la est de satul Voineşti.
@www.ziaruldinmuscel.ro
CITEȘTE ȘI. Comuna celebră din Argeș care îl găzduiește pe cel mai bătrân om din România
Prezenţa unor vestigii din epoca romană la Voineşti a fost semnalată în 1969 de către învăţătorul C. Becleanu şi profesorul de istorie Marin Bădescu de la Şcoala Voineşti, aceştia descoperind ruinele împreună cu un grup de elevi.
În anul 2013, la iniţiativa Consiliului Judeţean Argeş, au fost reluate cercetările arheologice la termele castrului roman din satul Voineşti.
CITEȘTE ȘI. URGENT. Se fac angajări la o fabrică din Muscel. Salariu generos, bonusuri, multe beneficii
Ultimele săpături efectuate în urmă cu câţiva ani au scos la iveală unele dintre cele mai valoroase obiecte de inventar descoperite la Voineşti, fiind vorba de două ştampile tegulare.
”Prima ştampilă se încadrează cronologic la începutul sec. al II-lea. Ştampila este imprimată pe un fragment de cărămidă. Ştampila este în cartuş dreptunghiular incomplet în tabula ansata, lat de 4 centimetri (n.red. – Tabletă cu mânere cu coadă de porumbel. Era o formă preferată pentru tabletele votive din Roma Imperială). Literele sunt înalte de doi centimetri, iar inscripţia “Leg(io) C(laudia) P(ia) F(idelis)” argumentează istoric prezenţa în satul Voineşti a legiunii menţionate sau a unei subunităţi a acesteia”, precizează reprezentanţii Consiliului Judeţean Argeş.
CITEȘTE ȘI. Oferta tentantă de la HOLCIM din Câmpulung Muscel. Ce posturi vacante a scos la “bătaie”
Cea de-a doua ştampilă se află imprimată pe o altă cărămidă fragmentară. Lectura este următoarea: „Coh(ars) (I) Com(magenorum)”. Ca şi precedenta ştampilă, şi aceasta este datată cronologic la începutul secolului al II-lea. Este o dovadă că termele şi castrul de la Voineşti au fost construite şi locuite de detaşamente ale Cohortei I Flavia Commagenorum.
CITEȘTE ȘI. Black Friday. Cadou de la Digi RCS RDS pentru toți clienții
Pe lângă structurile legate de susţinerea podelei şi părţile din podea, pe latura sudică a termelor a fost identificat un canal de evacuare a apei. În zona gurii de evacuare, la interior, zidul s-a prăbuşit, păstrându-se doar paramentul exterior. Din interiorul bazinului, prin zid trecea o conductă, din tuburile de lut fiind recuperate mai multe fragmente.
Tot la Voineşti au mai fost descoperite fragmente ceramice, toarte de amforă, cuie, fragmente de apeduct, un obiect din metal de formă neidentificată, două tuburi (conducte) de plumb, depozitate la şcoala din Voineşti.
CITEȘTE ȘI. Celebra ciocolată Dubai se vinde, acum, în supermarketuri. Care sunt acestea luate cu asalt pentru acest dulce viral
A mai fost găsită la Voineşti şi o cantitate de 8 kilograme de plumb topit, ceea ce i-a dus pe specialişti la concluzia că lungimea tuburilor era mult mai mare sau că distrugerea fortificaţiei s-a produs într-un incendiu.
Materialul folosit la construcţia termelor şi a castrului este specific tehnicii romane: piatră de colţ (calcare şi gresii), cărămizi de dimensiuni mari, bine arse, şi lianţi.
CITEȘTE ȘI. Bătaie pe cârnații fără E-uri din Lidl. Dispar super rapid de pe rafturile celebrele supermarketuri din Romania
Termele se întindeau pe o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi, iar castrul de la Voineşti se întindea pe un hectar. Și anul acesta arheologii au continuat cercetările la termele romane din satul Voinești. Potrivit arheologului Ion Dumitrescu finanțarea de la Consiliul Județean Argeș a fost generoasă, în valoare de 40.000 lei.
Termele sunt poziționate pe terenul parohiei Valea Foii iar de opt ani, primăria Lerești caută să cumpere un teren pentru a-l da la schimb. Primarul Marian Toader a mai spus că procesul de prelucrare este încă în desfășurare, ajungând la aproximativ 50% din implementare. Edilul este foarte preocupat de a pune în valoare această bijuterie a Muscelului atât pentru partea turistică cât și pentru cea comercială.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.