Microîntreprinderile bătute de soartă în 2025. Cum vor fi cocoșate de impozitele impuse pe bandă rulantă. Microîntreprinderile vor plăti impozit pe profit chiar pentru veniturile din 2024.
Pragul maxim până la care microîntreprinderile pot aplica impozit pe venit scade la 250.000 de euro (de la 500.000 în prezent). Firmele care în 2024 au avut venituri peste 250.000 de euro vor plăti impozit pe profit. De asemenea, pragul maxim până la care o firmă va mai putea achita impozit pe venit va continua să scadă ajungând la 100.000 de euro. Se întâmplă acest lucru de la 1 ianuarie 2026.
CITEȘTE ȘI. Mediul de afaceri acuză Guvernul că a ascuns noile de taxe din ianuarie: A reapărut de nicăieri celebra „taxă pe stâlp”
Astfel, potrivit ordonanței, se poate încadra în categoria microîntreprindere acea firmă care ”a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 250.000 euro. Adică, respectiv 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026.
Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită. Adică fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu.”
CITEȘTE ȘI. Anul 2025 arde rău la BUZUNARE. Ordonanța sărăciei care va lovi puternic în aceste persoane!
Totodată, se actualizează codurile corespunzătoare activităților pentru care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se calculează prin aplicarea cotei de 3%.
În prezent, microîntreprinderile cu venituri anuale sub 60.000 de euro plătesc un impozit pe venit de 1%, iar cele cu venituri sub 500.000 de euro un impozit pe venit de 3%.
Indemnizațiile de șomaj și prima de inserție rămân la același nivel
Indicatorul social de referință în funcție de care se calculează mai multe beneficii rămâne la nivelul din 2024. Astfel, nu se vor majora prima de inserție subvenția pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare social. Adică valoarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului alocația lunară de plasament, valoarea indemnizației de acomodare în cazul adopției unui copil, indemnizațiile de șomaj, venitul minim de incluziune etc. Informații suplimentare găsiți AICI.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.