România se cutremură grav! Câte seisme s-au înregistrat de la începutul lui 2025, până azi.
În ziua de 11 Ianuarie 2025 la ora 00:47:12 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 137.8km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km E de Brasov, 55km SE de Sfantu-Gheorghe, 58km NV de Buzau, 65km N de Ploiesti, 73km V de Focsani, 91km NE de Targoviste.
Un cutremur cu magnitudinea 3,4 a avut loc vineri, în jurul orei 16.00, în județul Prahova.
A fost localizat la peste 136 de km adâncime și s-a produs la 49 de km Nord de municipiul Ploiești.
De la începutul anului, în România au fost înregistrate opt cutremure, cu magnitudini între 2,4 și 3,4. Ultimele trei – în mai puțin de 12 ore. Cel mai puternic seism de anul trecut, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în județul Buzău, în luna septembrie.
A început seria cutremurelor în România. La ce să ne așteptăm în viitor
Potrivit specialiștilor, cutremurele slabe ar putea contribui la descărcarea tensiunilor dintre plăcile tectonice făcând ca un cutremur cu magnitudine mare să fie mai puțin probabil. Cu toate acestea, nu toți experții în fizica pământului sunt de acord cu această corelație.
Potrivit doctorului în seismologie Gheorghe Mărmureanu, viitorul mare cutremur ar putea atinge magnitudinea de 7,7 sau 7,8 pe scara Richter. Acesta este rezultatul analizelor sale bazate pe o hartă a cutremurelor puternice din România din ultimii 300 de ani.
Prevenție și pregătire în caz de seism
România se află la confluența plăcilor tectonice eurasiatice și a microplăcii Moesice, ceea ce o face vulnerabilă la evenimente seismice frecvente. În special, regiunea Vrancea este vulnerabilă la cutremure cu adâncimi de până la 60 până la 180 km, conform capital.ro.
Potrivit experților, pot fi reduse consecințele unui cutremur major prin următoarele metode:
- Consolidarea clădirilor vulnerabile, în special în marile orașe;
- Educație și campanii de conștientizare a populației privind comportamentul în caz de cutremur;
- Dezvoltarea unor sisteme moderne de monitorizare și alertă timpurie.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.