Gheață neagră pe șoselele din Argeș. Mașini prin șanțuri. Pericol invizibil. Un accident rutier a avut loc în comuna Bascov, pe raza satului Valea Ursului.
Au intervenit pompierii de la Detașamentul Pitești cu o autospecială de stingere, alături de două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș. Echipajul de pompieri au asigurat măsuri PSI.
În urma accidentului au rezultat două victime, preluate de echipajele medicale SAJ.
CITEȘTE ȘI. Cât te costă să fii mafiot pe Bulevardul Pardon din Câmpulung Muscel. Știai asta?
Gheața neagră reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru șoferi în sezonul rece. Deși termenul ne duce cu gândul la gheața propriu-zisă, aceasta este, de fapt, o peliculă extrem de subțire și aproape invizibilă care se formează atunci când umezeala de pe carosabil îngheață la temperaturi negative.
Acest strat subțire creează iluzia unui asfalt uscat, dar, în realitate, reduce drastic aderența anvelopelor și poate duce la pierderea controlului asupra vehiculului. Poleiul sau gheața neagră apare în condiții de temperatură scăzută, în special pe timp de noapte sau dimineața devreme, când umezeala acumulată pe carosabil îngheață.
CITEȘTE ȘI. Un fost primar din Argeș își vinde o parte din avere! Valoarea este de aproape 2 milioane de euro!
Diferențele dintre temperatură dintre zi și noapte favorizează formarea acestui fenomen. Pe timpul nopții temperaturile scad, iar umezeala se transformă în gheață. În schimb, în timpul zilei, soarele poate topi această peliculă, dar până la încălzirea suficientă a solului, riscul rămâne ridicat, mai ales pe drumurile umbrite sau slab circulate.
CITEȘTE ȘI. Accident rutier grav. O mașină de Poliție și un TIR s-au ciocnit frontal. Doi polițiști au ajuns la spital
Ceea ce face ca gheața neagră să fie atât de periculoasă este faptul că este aproape invizibilă pentru ochiul uman. Carosabilul pare curat și uscat, dar orice manevră bruscă precum frânarea sau virajul, poate duce la derapaje necontrolate. Un detaliu important pe care orice șofer ar trebui să îl cunoască este faptul că poleiul persistă mai mult pe drumurile slab circulate.
Spre, exemplu, pe drumurile aglomerate, traficul intens ajută la disiparea poleiului datorită frecării continue dintre anvelopele vehiculelor și carosabil.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.