3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Buruienile cărora nu le dai importanţă şi au un efect miraculos

Alte Știri

COZILE DE CIREŞE

Reumatismul, guta, cistita, tusea rebelă şi celulita sunt numai câteva dintre problemele ce pot fi atenuate dacă beneficiem de calităţile diuretice ale ceaiurilor din cozi de cireşe, spun fitoterapeuţii. Cozile de cireşe sunt recunoscute drept unele dintre cele mai eficiente diuretice naturale, calitate ce le recomandă ca adjuvant în zeci de boli. „Proprietăţile medicinale ale cozilor de cireşe se datorează sărurilor de potasiu, flavonoidelor“, explică farmacistul Anca Rusu.

Dezinfectează tractul urinar

Deoarece au efect antiinflamator şi antiseptic, cozile de cireşe se recomandă frecvent în tratamentul infecţiilor urinare (cistită, uretrită, pielonefrită şi nefrite). Se folosesc sub formă de decoct, obţinut astfel: un pumn de cozi de cireşe se fierb timp de 10 minute în 600 ml de apă. Ulterior, amestecul se ia de pe foc şi se lasă la infuzat 20-25 de minute. „Ceaiul se bea pe parcursul unei zile, până la dispariţia simptomelor specifice infecţiei urinare (usturime, urinări dese şi întrerupte, dureri de spate). În general, atunci când se urmăreşte acţiunea antiinflamatoare, cura cu cozi de cireşe se recomandă între 10 şi 14 zile“, mai spune farmacistul Anca Rusu. Pentru a le creşte efectul diuretic, fitoterapeuţii recomandă combinarea cozilor de cireşe cu alte câteva plante cu proprietăţi asemănătoare, de exemplu, frunzele de merişor ori mătasea de porumb. De asemenea, decoctul din cozi de cireşe reprezintă un foarte bun calmant în caz de dureri la nivelul rinichilor care apar pe fondul litiazei urice, infecţiilor renale ori colicilor renale. Unele afecţiuni ale tubului digestiv pot fi reglate cu ajutorul ceaiului din cozi de cireşe. Pentru a beneficia de un ceai de calitate, se recomandă cumpărarea cozilor de cireşe de la Magazinul Naturist sau păstrarea cozilor de la cireşe româneşti şi uscarea în casă. De asemenea, decoctul de cireşe este indicat şi în calmarea durerilor de stomac.

Calmează tusea

Cozile de cireşe sunt un remediu excelent pentru calmarea tusei, acţiunea lor curativă fiind asemănată cu cea a siropului de tuse. Decoctul (o linguriţă de cozi de cireşe şi 200 ml de apă care se fierb cinci minute) se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile. Un astfel de remediu se recomandă numai în cazurile de tuse rebelă. De asemenea, remediile obţinute din cozi de cireşe uşurează simptomele în caz de răceală ori de gripă.

„Topesc” celulita

Persoanele afectate de celulită ar trebui să mizeze pe ceaiul din cozi de cireşe. Fitoterapeuţii promit că rezultatele nu vor întârzia să apară, întrucât, pe lângă efectul diuretic, cozile de cireşe au şi proprietăţi depurative. Cu alte cuvinte, ele ajută la eliminarea rapidă a reziduurilor din sânge şi, implicit, a depozitelor de grăsime. Ba, mai mult, pentru a combate aspectul inestetic de celulită, în paralel cu utilizarea acestui ceai se recomandă cura cu cireşe (se pot consuma până la 2,5 kg pe zi). Cireşele conţin peste 90% apă şi au puţine calorii (57 de calorii la 100 g de cireşe). Cu alte cuvinte, potolesc foamea şi furnizează organismului nutrienţi esenţiali: vitamine (A, B1, B2 şi B9, C), minerale (calciu, fosfor, potasiu, zinc, cupru). Însă lupta cu celulita necesită multă răbdare, pentru că rezultatele vor apărea în timp. Tocmai de aceea, medicii americani de la Clinica Mayo recomandă să se acţioneze pe patru direcţii simultan: dietă (preponderent fructe şi legume), hidratare corespunzătoare (inclusiv ceaiul din cozi de cireşe), masaj cu creme anticelulită şi practicarea cu regularitate a unui sport.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie