5.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Expoziţie de gravuri Rembrandt unică în Argeş, inaugurată la Câmpulung. Oraşul, asemănat cu Micuţul Paris!

Alte Știri

Cea mai mare colecţie particulară de gravuri a maestrului olandez Rembrandt din lume a fost vernisată la Muzeul Municipal Câmpulung. Aceste gravuri au fost executate de artistul francez Armand Durand în anul 1865, într-un tiraj de câte şapte exemplare. Începând cu data de 12 august, expoziţia ,,Rembrandt Apogeul Artei Gravurii” a venit la Câmpulung, pentru a doua oară în România după ce a fost în aprilie la Cluj. Expoziţia constă în 274 de gravuri ale olandezului Rembrandt într-o colecţie din cele 286 de gravuri pe care le-a făcut Rembrandt pe tot parcursul vieţii sale. Este bine să ne aducem toţi aminte că Rembrandt este considerat părintele gravurii, acestea au fost restaurate de gravorul francez Armand Durand iar fixarea pe hârtie manuală de pe plăcile lui Rembrandt a fost făcută de acelaşi francez, la comanda bibliotecii franceze, aşa cum se va vedea, ele sunt unicat pentru că francezul nu a mai restaurat altele după această colecţie. În original la Câmpulung, expoziţia va dura până la data de 21 septembrie. Unul dintre marile avantaje pe care le are muzeul Câmpulung este acela că este membru fondator al Asociaţiei Muzeelor din România. Prin intermediul colegilor noştri din reţea, am putut contacta proprietarul colecţiei care este o companie de artă din Luxemburg şi am putut să facem o ofertă interesantă. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 20 de lei, iar pentru studenţi 10 lei”, ne-a declarat directorul muzeului, Alexandru Oprea.

Scurt istoric al gravurilor

Operele de artă  sunt cele mai vechi gravuri după operele lui Rembrandt. Marele pictor a decis să realizeze, pe lângă tablourile în ulei, destinate regilor şi marilor nobili, şi gravuri, destinate celor care aveau mai puţini bani, dar care iubeau arta. De-a lungul secolelor, gravurile s-au deteriorat, iar în anul 1865, Biblioteca Naţională Franceză i-a cerut artistului Armand Durand să restaureze plăcile lui Rembrandt şi să tragă un nou tiraj. Pentru a restaura gravurile marelui pictor, artistul francez a folosit, argint şi asfalt de Iudeea şi a imprimat o serie de câte 273 de gravuri, în serii de câte şapte exemplare, spune criticul de artă Vasile Radu. El a adăugat că valoarea unei singure gravuri poate ajunge la 50.000 de euro.

Muzeul de la Câmpulung, asemănat cu Luvru

Organizatorii au menţionat că toate exponatele provin de la un colecţionar ce deţine aproximativ 5.000 de capodopere ale artei internaţionale, colecţia sa fiind în gestiunea Euro Art Luxemburg. O expoziţie din aceeaşi colecţie, cu lucrări de Salvator Dali şi Chagall a avut loc în 2007 la Sibiu, care a fost în acel an, alături de Luxemburg, Capitală Culturală Europeană. Cele aduse la Câmpulung fac parte din acelaşi tiraj cu cele aflate în colecţiile Muzeului Luvru din Paris.

 

 

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie