-0.9 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Șase producători din Argeș premiați de Ministerul Agriculturii

Alte Știri

Domnule ministru, Daniel Constantin, este pentru prima dată când organizaţi un târg cu produse tradiţionale din zona Argeşului, s-a dovedit acesta unul reuşit?

– Târgul din curtea ministerului este un eveniment pe care vreau să îl încurajez pentru că vorbeşte despre anumite zone ale ţării, despre produsele tradiţionale din aceste zone şi despre tradiţii. Agricultura şi tradiţiile sunt de sute de ani şi sper să mai rămână alte sute de ani. Am avut un moment special şi pentru mine, pentru că avem produse tradiţionale excelente zona Argeşului, zona de unde vin şi eu, dar care sunt insuficient promovate. În viitorul apropiat este posibil să regăsim în hipermarketurile româneşti un colţ dedicat nu numai produselor româneşti ci şi produselor tradiţionale.

Au existat discuţii cu reprezentanţii hipermarketurilor ca să primească aceste produse tradiţionale?

– Pot spune că în prezent avem discuţii cu reprezentanţii hipermarketurilor să putem avea în viitorul apropiat, în hipermarketuri aşa numitele colţuri, nu numai cu produse româneşti ci şi cu produse tradiţionale specifice zonelor respective. Cred că ar fi un lucru extraordinar, pentru că mulţi bucureşteni apreciază produsele tradiţionale, mai ales că foarte multe au fost reatestate deja, chiar dacă foarte multe au fost şi respinse, pentru că nu aveau toate componentele de a fi produse tradiţionale. De altfel, anul trecut România era probabil ţara cu cel mai mare număr de produse atestate. Am făcut puţină ordine în această zonă şi consumatorii care văd eticheta de produs tradiţional ştiu că este cu adevărat un produs tradiţional.

Domnule preşedinte, Florin Tecău la nivelul judeţului Argeş câte atestate de produse tradiţionale există?

– Târgul cu produse tradiţionale de la Bucureşti reprezintă un moment de referinţă pentru a fi evidenţiată munca argeşenilor. Ne propunem ca aceste produse tradiţionale să le promovăm în continuare. Noi, la nivelul Consiliului Judeţean Argeş, promovăm tradiţia şi valorile. Cred că produsele pe care le-am adus în centrul Bucureştiului atrag cumpărători, dar în acelaşi timp promovează şi munca depusă zi de zi. La ora actuală, Argeşul are atestate peste 60 de produse, iar unele sunt în procesul de primire a acestor documente.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin alături de preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău au vizitat standurile tuturor producătorii argeşeni, iar celor şase producători le-au fost înmânate atestatele de produse tradiţionale. De pe mesele producătorilor nu au lipsit brânzeturile, sucul de zmeură realizat de măicuţele mănăstirii Aninoasa, ţuica făcută de producătorul Florescu Emil din comuna Cuca. Sculptorul Nicolae Ioana din Stâlpeni a transformat bucăţile din lemn în adevărate opere de artă, cele mai multe dintre personajele sale fiind inspirate din lumea satului argeşean. Cu mare pasiune, meşterul popular Cătălin Manda a sculptat din lemnul de tei cruci, icoane, candele şi lăzi de zestre, toate încrustate cu motive tradiţionale.

Alături de ei, a fost prezent şi unul dintre cei mai cunoscuţi meşteri populari din România, Ioan Rodoş, care a reuşit să ducă simbolul comunei Nucşoara dincolo de graniţele ţării, fiind apreciat de europarlamentarii de la Bruxelles pentru creaţiile sale unicat. Mâinile măiestre ale artizanilor care au fondat cooperativa meşteşugărească ARGCOMS SCM au modelat şi înnobilat lutul, au dat viaţă multicolorelor ornamente pentru pomul de Crăciun, au şlefuit lemnul secularelor păduri de pe munţii şi dealurile ce înconjoară Curtea de Argeş. Ioan Nicolescu, din Costeşti a participat la târg cu obiecte din lemn: butoaie şi găleţi. Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de soliştii Ansamblului folcloric „Dorul” şi ai Orchestrei „Doina Argeşului”, aparţinând Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş. De la Câmpulung, managerul Florina Vuţei a participat din partea Cofetăriilor ,,Un Băiat şi O Fată” recunoscute în judeţul Argeş.

Doamna Florina Vuţei, vă rugăm să ne spuneţi cu ce produse tradiţionale aţi participat?

– Sunt bucuroasă că am fost invitată de reprezentanţii Direcţiei Agricole din Argeş la acest târg care s-a organizat la Ministerul Agriculturii. Alături de angajaţii mei, am participat cu renumiţii covrigi cu ou care au atestat de produs tradiţional al zonei Muscel, cu cozonacul muscelean şi multe alte dulciuri.

Veţi mai participa la astfel de târguri pe viitor, pentru a reprezenta zona Muscel şi de ce nu, Argeşul?

– Cum să nu, după cum bine ştiţi, în zona Muscel, şi nu numai, unde sunt invitată, particip de fiecare dată cu un stand tradiţional special amenajat cu produsele tradiţionale. Angajaţii mei sunt şi ei de asemenea costumaţi special.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie