3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Medicii rugați să alerteze elicopterul în situațiile limită!

Alte Știri

Doamna doctor, Luminiţa Paul vă rugăm să ne spuneţi dacă numărul solicitărilor la serviciul 112, la ambulanţă a crescut în această perioadă?

– Intervenţii speciale, nu avem, pot spune că numărul solicitărilor, este în scădere. În perioada caniculei solicitările au crescut cu 4 – 8 procente, a trebuit să suplimentăm numărul de echipaje, dar nu au fost evenimente. Am reuşit să facem faţă tuturor solicitărilor chiar dacă medicul coordonator a trebuit să le trieze, unele care nu erau urgenţe mari, să le întârzie. Ne confruntăm cu această problemă deoarece sunt persoane care sună pentru o durere de măsea, inflamaţia unui deget că a mers la manichiură sau pedichiură, sunt probleme mari, în acest sens. Ştiţi că a fost şi cazul acela cu tânăra, de la Cuca şi îmi pare rău, că s-a întâmplat aşa, am trimis prima maşină liberă, iniţial mama ei a spus că este vorba de o spasmofilie ca să ajungă mai repede la un serviciu medical, i-am îndrumat către Centrul de Permanenţă Cuca atunci doamna doctor de aici, a spus că are convulsii, am redirijat imediat şi un echipaj cu medic, s-a făcut tot ce s-a putut din partea ambulanţei, îmi pare rău că s-a constatat suspiciunea noastră de anevrism cerebral rupt.

Ce îi sfătuiţi pe argeşeni, când este cazul ca aceştia să sune la ambulanţă?

– Informaţia pe care o primim de la capătul firului este foarte importantă, de multe ori sunt oameni care exagerează tocmai pentru a veni o ambulanţă iar alţii stau până în ultima clipă pentru că nu realizează ceea ce li se întâmplă. I-aş ruga pe toţi să ia măsurile de precauţie, bolnavii cronici să îşi urmeze tratamentul, să se ducă lunar la consultul de specialitate, adică la medicul specialist, să respecte toate sfaturile, regimului igenio-dietetic, să îşi urmărească şi să îşi administreze tratamentul pentru care sunt diagnosticaţi, să ia medicamentele care le-au fost recomandate, este foarte important să aibă foarte mare grijă de ei şi să conştientizeze acest lucru, să nu ajungă în ultima clipă şi să creadă că îi mai poate salva o ambulanţă, sau poate face minuni.

Ce le recomandaţi în această perioadă, cum trebuie să se protejeze?

– Le recomand tuturor să se îmbrace corespunzător, dacă este cald peste zi să nu se mai expună la soare, dacă este obligatoriu să iasă din casă să poarte îmbrăcăminte de culoare deschisă, din ţesătură de bumbac, cu pălărie, să se hidrateze, să evite cafeaua, băuturile alcoolice, care deshitratează organismul şi bineînţeles cei care au o suferinţă să îşi ia tratamentul medicamentos.

Au mai existat şi apeluri false?

– Am înregistrat în ultima perioadă câteva apeluri false şi am înştiinţat organele de poliţie, acestea s-au deplasat la faţa locului şi au luat măsurile necesare.

Ce proiecte aveţi în vedere în perioada imediată?

– Pe primul loc se află pregătirea profesională a întregului personal sunt şi acum la cursuri, am un plan de formare profesională unde fiecare dintre angajaţi începând cu ambulanţierul şi terminând cu medicii să treacă printr-un curs specific de acordare a asistenţei medicale de urgenţă. Pe urmă trebuie să mai umblăm puţin la dotare şi este prioritară reînnoirea parcului auto, se pare că o să mai primim una sau două ambulanţe până la sfârşitul anului, niciodată nu este prea mult să vină mai multe, acestea au 500-600 mii de kilometri, deja avem mari probleme cu ele, cheltuieli cu service-urile, cu piesele, datorită faptului că se cheamă ambulanţa nejustificat, în străinătate acestea nu sunt onorate de serviciile de urgenţă, costă foarte mult, punerea lor în mişcare.

În cazurile în care ambulanţa nu poate ajunge există posibilitatea să fie chemat elicopterul?

– Întâmplându-se atâtea, să ştiţi că medicilor noştri le este teamă, şi nu este indicat să ţi ambulanţele în aşteptare, acum trebuie ca tu să realizezi şi cei de la faţa locului, când sunt evenimente în munţi, la distanţe foarte mari, de spitale. Şi medicilor mei de la dispeceratul comun le-am recomandat să alerteze elicopterul, ştiţi că în ultimele luni avem elicopter şi la Craiova şi la Bucureşti şi putem alerta acest elicopter, să nu se mai deplaseze o ambulanţă, poate cineva să îi acorde un prim-ajutor, sau chiar o ambulanţă, şi pacientul să fie preluat de elicopter ulterior. Trebuie să învăţăm şi noi şi cei care apelează, ştiţi că elicopterul nu refuză pe nimeni, vine în sprijinul oricărei solicitări.

Ce alte proiecte mai aveţi în lucru?

– Proiecte sunt tot timpul, am propus Ministerului Sănătăţii să reabilităm clădirea în care funcţionează staţia de ambulanţă Domneşti, să achiziţionăm un manechin performant pe care să se pregătească personalul nostru, dar avem neapărat nevoie de un formator, autorizat de Ministerul Sănătăţii, momentan nu putem trimite pe nimeni, sunt destui formatori în ţară, şi nu avem acces să trimitem un medic să fie formator, dar dacă avem un manechin de ultimă generaţie am putea să invităm medici pregătiţi, să pregătească un alt medic şi să exersăm. Momentan avem câteva manechine pentru suportul vital de bază, pentru ritmuri, pentru compresii toracice şi repetăm cu personalul o dată la două săptămâni, şi ori de câte ori este nevoie.

Aveţi posturi libere pe care urmează să le scoateţi la concurs?

– Avem nevoie de personal, aşa niciodată nu este suficient, trebuie să ne încadrăm într-un buget, avem câteva posturi aprobate pentru şofer autosanitară, ce urmează să fie scoase la concurs.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie