3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Obştea Moşnenilor Drăghiceni prinde rădăcini!

Alte Știri

În scurt timp Obştea Moşnenilor Drăghiceni va demara cea mai mare acţiune de împădurire, după ce aproximativ 5.000 de puieţi de brad, vor împlini vârsta de trei ani. De când există această obşte, în administrarea membrilor au avut loc de-a lungul timpului mai multe împăduriri. Nu de mult timp, 4.500 de brăduţi au fost plantaţi şi pe o suprafaţă de două hectare.

Scurt istoric al obştei

Obştea Moşnenilor Drăghiceni a fost înfiinţată în anul 2000, pe baza legii numărul 1, de către două persoane care sunt decedate în prezent, şi anume de profesorul Ion Argeşel şi de fratele acestuia, generalul Teodorescu Login cel care a luptat în războiul din 1916. Profesorul Ion Argeşel a deţinut actele obştei şi un amenajament din anul 1936 şi unul din anul 1911. La acea vreme, adică în anul 1936, ei aveau o hartă făcută pe foi de calc, cu fiecare vârf de munte, cu fiecare pârâu, şi denumirile hotarelor. Cei doi au format obştea, după care a fost ales preşedinte Constantin Dan, Nicuşor Oncioiu a fost numit contabil din anul 2004, iar Consiliul de Administraţie este format din preşedintele Constantin Dan, Oncioiu Nicuşor, Popescu Ileana Argeşel membru, Soreanu Dan membru. Majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Teodorescu, băiatul lui Login, strănepotul generalului, împreună cu familia Soreanu, ce deţin 65 la sută din obşte, acţionariat majoritar. Teritoriul Obştei Moşnenilor Drăghiceni începe de la Valea Hotarului continuă cu Culmea Muntelui, până la vârful Cioara la o altitudine de 1878 metri, se continuă până spre vârful Leaota, vârful Râiosu, iar în partea de Sud avem pârâul Bădeanca. Obştea are 624 de hectare, 341 de hectare formează fond forestier pădure, 290 hectare gol alpin.

Stâna obştei

La Obştea Moşnenilor Drăghiceni au fost organizate două pepiniere de brăduţi ce au vârsta de doi ani. Din zece în zece ani se organizează un amenajament silvic, privind fondul forestier în speţă pădurile. În această perioadă, din pădure poate fi recoltată masă lemnoasă care este valorificată pe piaţă. Anul acesta s-a demarat o procedură de achiziţie din amenajament zoo-pastoral care cuprinde golul alpin amenajat pe parcele pentru exploatare, o parte din golul alpin mai bine zis 159 de hectare se află la APIA, s-au făcut verificări, sperăm ca din luna octombrie să primim şi banii. ,,În golul alpin obştea are organizată o stână în care pasc animalele membrilor obştei, o parte ale sătenilor din Bădeni şi Stoeneşti, tot pe golul alpin se află şi un saivan. Sunt necesare tăierile în fondul forestier pentru că se fac tăieri de igenizare, trebuie acest lucru pentru pădure, sunt arbori cu coronamentul deformat, unii care au început să se usuce, alţii care sunt doborâţi de vijelii, intră dăunătorii şi strică pe cei buni, au loc şi tăieri de conservare, pentru a da drumul unor arbori să se dezvolte, mai trebuie scoşi şi din ei. Noi am împădurit anul trecut 3 hectare, anul acesta 2 hectare, de asta am făcut pepinierele. Prost stăm cu forţa de muncă care este greu de găsit, când avem acţiuni nu găsim oameni. Din punct de vedere personal, ajutoarele sociale se dau cum se dau, noi am adus oameni din Câmpulung, Poienari, din zonă nu am găsit pe nimeni” ne-a declarat Nicuşor Oncioiu.

 

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie