Proiectele finanţate de Uniunea Europeană sunt cele cu ajutorul cărora multe zone s-au dezvoltat. În ceea ce priveşte judeţul Argeş, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, a precizat că se află în derulare mai multe proiecte şi că modul de întocmire şi derulare este unul bun, iar instituţia pe care o conduce este mulţumită de eficienţa celor care au lucrat la întocmirea lor.
De-a lungul timpului au apărut o serie de probleme la proiectul Staţiunii montane Ghiţu Molivişu, în momentul de faţă care este stadiul lucrărilor? Merg pe o linie ascendentă sau descendentă?
– De fiecare dată când se discută despre proiectele din programul regional care este pe sfârşit şi trebuie luate decizii importante, în sensul că trebuie să ne asigurăm că banii din program se vor cheltui în regiunea Sud Muntenia pe proiectele accesate, până la 31 decembrie 2015, suntem împreună cu asociaţia, Consiliul Judeţean, autoritatea de management din minister, suntem într-un dialog, unde încercăm să clarificăm foarte bine şansele de a clarifica acest proiect ca de altfel toate celelalte proiecte. Am salutat deblocarea din punct de vedere juridic, exista această problemă din punctul de vedere al pârtiilor trebuiau despăgubiţi proprietarii terenurilor în acest sens, şi am salutat apariţia defrişărilor, aşteptăm la masă cu toţi partenerii să aflăm date cât mai curând despre rezolvarea situaţiei financiare a proiectului, chiar dacă de-a lungul timpului membri asociaţiei au depus un efort enorm de la depunerea acestui proiect nu este uşor să faci un proiect, tot ce ţine de noi, vom susţine acest proiect, acesta va ajunge unde şi-au propus beneficiarii, aceste decizii trebuiesc luate, rapid să vedem evoluţii semnificative.
Să vorbim puţin şi de proiectele de la Câmpulung. În ce stadiu este proiectul Kretzulescu?
– Chiar săptămâna trecută am profitat de vizita la finalizat proiectului la colegiul Carol I, care este cel mai reprezentativ proiect pe infrastructura educaţională din regiune şi toată ţara. Împreună cu primarul Călin Andrei am făcut o vizită şi la proiectul Kretzulescu pentru că dacă vorbim de proiecte cu oarecare întârziere în programul operaţional regional, vorbim de proiectul Kretzulescu. Am aflat lucruri îmbucurătoare despre proiect, am văzut că deja constructorul a revenit pe amplasament, a făcut câţiva paşi în derularea proiectului şi domnul primar este foarte încrezător că sfârşitul anului 2015 va aduce proiectul la final, poate chiar mai devreme. Este foarte conştient că de reuşita acestui proiect depinde modul cum Câmpulungul se va poziţiona şi pentru următoarele finanţări şi deja la noi a scăzut gradul de risc la acest proiect după ultimele întâlniri, ne-am întâlnit cu constructorul, cu primăria la agenţie şi există toată determinarea şi dorinţa de a finaliza acest proiect.
Mai sunt proiecte mari în derulare din zona Câmpulungului?
– Nu mai sunt proiecte mari în derulare, decât de la întreprinderile mici şi mijlocii, de la microîntreprinderi. În derulare şi acum, la oportunitatea de aplicare pentru şcoli Câmpulungul nu a venit pentru că deja are cele mai multe şcoli la nivel de licee şi reprezentative din Argeş şi regiune, unde a aplicat. Sunt nouă proiecte depuse pentru şcoli în Argeş, până când se va lansa următorul program 2014-2020 şansele ca unităţile administrative din mediul rural să obţină finanţare pe programul operaţional regional sunt zero.
Care sunt problemele cele mai grave care au apărut la proiectele depuse de argeşeni?
– În primul rând cele legate de respectarea procedurii de achiziţii publice, în funcţie de gravitatea faptei se dau corecţii financiare, nu se recunosc nişte sume eligibile, se anulează contractul de finanţare, noi în momentul de faţă nu avem aşa ceva, mai grav se sesizează organele de anchetă, există o serie de proiecte care au obţinut corecţii, în cele mai multe, nu putem vorbi de aspectul intenţionat ci de o interpretare neconformă a legislaţiei de achiziţii publice în vigoare, în sensul că s-au introdus o serie de condiţii restrictive care au fost considerate aşa, că nu s-au respectat anumite termene de procedură, câte zile să lase anunţul, înainte şi după, astfel de aspecte. Mai sunt probleme pe perioada de derulare a proiectului, probleme ce rezidă din calitatea proiectului tehnic, atunci când acesta nu în cele mai bune condiţii reflectă situaţia din teren, în momentul când mergi să faci lucrarea acolo vezi că trebuie să mai faci altceva şi aşa mai departe, atunci se adaugă cheltuieli suplimentare, acestea nu sunt recunoscute de noi şi înseamnă o presiune suplimentară pe bugetul beneficiarului, tocmai de aceea recomandăm celor care fac proiecte să facă unul tehnic cât mai real, că altfel vor apărea probleme. La U.E, cheltuieli neprevăzute nu sunt cele care rezultă din calitatea proastă a proiectului, ci din calamităţi, schimbări de situaţii, acele lucru care nu puteau prevăzute la începutul proiectului.