Parlamentarul european Mircea Diaconu, a chiulit de la Bruxelles şi a venit în judeţul de origine, pentru a se întâlni cu argeşenii. Diaconu s-a oprit prin mai multe oraşe şi municipii unde a susţinut conferinţe de presă. Şi la Câmpulung, Mircea Diaconu a dorit să se întâlnească cu ziariştii, astfel că în sala de sedinţe a primăriei Câmpulung, acesta a invitat un grup de elevi ai Colegiului Carol I şi ziariştii. Ideea întâlnirii a fost aceea de a anunţa faptul că a fost ales Raportor pe Patrimoniul Cultural European, iar artistul are şi unele idei în a-şi derula activitatea. „Am profitat de faptul că m-aţi primit de fiecare dată aici, şi am venit pentru că vreau să ating un subiect extrem de important pentru toată lumea. Am invitat la Bruxelles, pentru că fiecare deputat de acolo are un buget pentru 100 de persoane. De regulă vin grupuri de oameni care merg la şedinţe, ajută deputatul, etc., eu pentru că nu am nicio obligaţie folosesc această oportunitate pentru a duce la Bruxelles oameni cu treabă, pentru că eu am nevoie de oameni din România pe diverse subiecte culturale şi patrimoniale pe care eu le derulez acolo. Acum eu am o sarcina foarte importantă, sunt Raportor pe Patrimoniul Cultural European. Pentru asta, pentru câteva luni cât se definitivează acest subiect, există etape şi praguri de desăvârşire a acestui raport. Aceşti paşi se fac cu experţi. La fiecare dintre întâlniri, eu am invitat grupuri din ţară, am chemat oameni care din domenii care m-ar ajuta pe mine, am invitat oameni din zone patrimoniale din ţară, tot ce înseamnă civilizaţie românească din toate zonele din ţară. Sunt oameni din diverse zone care pot să dezvolte proiecte europene, să facă proiecte etc. A fost un grup de elevi care au participat la aceste audieri publice, au avut ce auzi, este vorba despre elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic Carol I”, a declarat Mircea Diaconu.
În ceea ce priveşte proiectul pe care parlamentarul îl are în vedere, se numără extinderea mărcii înregistrate la meseriile care sunt specifice zonei, în domenii şi meserii care sunt pe cale de dispariţie: „Noi, am putea să ne constituim într-un factor de presiune, astfel dacă voi ziariştii aţi fi de acord, pasul următor ar fi că trebuie să apară un grup de lucru din cele trei capitale, care să discute, să detecteze, tot ceea ce înseamnă zona, că toate sunt consecinţe ale epocii, au produs efecte, tot ce avem mai bun şi de calitate în zona Subcarpatică, să se formeze un fel de marcă înregistrată. Sunt meserii pe cale de dispariţie, meserii care trebuie să la înregistrăm, dacă nu facem asta, moare identitatea noastră a oamenilor. Trebuie să ne gândim doar că la o stână pleacă ciobanul cu un topor, un câine, oile şi cam atât, ajunge în munte şi trebuie să se descurce, asta trebuie pus în valoare”, a mai spus Mircea Diaconu.
Conferinţa acestuia a avut drept urmare rolul de a-i reuni pe ziariştii din Câmpulung, Curtea de Argeş şi Târgovişte într-un grup care să îi detecteze tot ce înseamnă cultura şi civilizaţia zonei, lucruri care trebuie păstrate, dar şi prezentate peste hotare: „Am fost cineva, hai să ne revenim!”, a mai spus Mircea Diaconu.