-0.9 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Doar un singur consilier local din Câmpulung a găsit soluţii, ca să nu mai rămânem fără apă potabilă!

Alte Știri

Consilierul local, Iustinian Stănescu de la PNL a găsit două soluţii pentru evitarea pe cât posibil a urmărilor produse de avaria din 04.03 – 05.03.2015, precum şi avaria din data de 12.03.2015 la conducta de aducţiune-captare Voineşti şi anume imposibilitatea de alimentare cu apă a abonaţilor societăţiii Edilul C.G.A S.A. Consilierul local Iustinian Stănescu a depus documentul cu cele două soluţii la Primăria Câmpulung, adresa cu numărul 8576, în data de 23.03.2015, fiind în atenţia viceprimarului Ioan Liviu Ţâroiu şi a Consiliului Local al Municipiului Câmpulung. Iată care sunt cele două soluţii care cu siguranţă vor fi prezentate de consilierul local, Iustinian Stănescu şi în şedinţa ordinară a Consiliului Local, miercuri 1 aprilie 2015.

SOLUŢIE DE REZERVĂ

,,Această soluţie se referă la identificarea unei (unor) surse de rezervă pentru alimentarea cu apă, în caz de avarie la sistemul actual (conductă de aducţiune – captare Voineşti). Ca urmare a deplasării în teren s-a ajuns la concluzia că cea mai bună şi rapidă soluţie este repunerea în funcţie a celor 7 (şapte) foraje de mică adâncime, situate pe malul vestic al Râului Târgului, zona MĂGURA – LEREŞTI, amplasate pe teren privat. Reabilitarea unui puţ forat implică mai multe faze tehnologice: prima fază este DECOLMATAREA, a doua fază este DENISIPAREA, care constă în pompare intensă în foraj; durata necesară de pompare depinde de structura stratului acvifer, fără să se poată preciza cu exactitate la începerea procesului. Procesul continuă cu faza de DEZNISIPARE. Dupa faza de DENISIPARE/ DEZNISIPARE se obţin, fără să se garanteze la momentul începerii procesului: mărirea permeabilităţii; evitarea nisipării forajului; mărirea razei efective a forajului şi a debitului acestuia. Micşorarea pierderilor de sarcină activă. În contrapondere se poate întâmpla compromiterea totală a forajului prin deplasarea rocilor de-a lungul forajului sau prin distrugerea filtrelor iniţiale. Din datele forajelor luate din Cartea tehnică a lor şi din calculele făcute se poate spune că sursa alternativă de alimentare cu apă potabilă MĂGURA LEREŞTI asigură 25-30% din necesarul de apă al Municipiului Câmpulung. Apreciez că tot procesul de reabilitare (decolmatare, denisipare, deznisipare, echipare cu pompe submersibile, verificarea conductelor de refulare, curăţarea şi cuplarea lor până la utilizatorul final) nu trebuie să depăşească 35- 40 zile lucrătoare. Costurile vor fi stabilite de către autorităţile autorizate în cel mai scurt timp. Consider că sistemul de rezervă poate să fie reactivat până la mijlocul lunii mai 2015”, se arată în adresa consilierului local, Iustinian Stănescu.

SOLUŢIA DEFINITIVĂ

,,Din discuţiile purtate la sediul S.C.EDILUL C.G.A S.A cât şi din inspecţiile făcute în teren, se pot spune următoarele: Conducta de aducţiune – captare VOINEŞTI a fost începută în anul 1984 şi pusă în funcţiune la începutul anului 1990. Conducta de aducţiune – captare este construită din tuburi PREMO din beton armat precomprimat Dn 800, cu un număr de 28 de vane flutur de 800 pentru secţionare şi este prevăzută cu cămine de vizitare subterane cu adâncimi de până la 8 m. Conducta de aducţiune – captare este îngropată pe aproape tot traseul în proprietăţi private la o distanţă chiar de 800 metri  faţă de căile de acces. Acest lucru este un principal dezavantaj, accesul la intervenţii pe zona de pozare cu utilaje grele fiind foarte greu în zonele private. La ora actuală necesarul de apă pentru absolut toate necesităţile este de 250 – 300 l/sec. Având în vedere că sistemul este proiectat pentru 1300-1340 l/sec putem spune că sistemul este supradimensionat. Se utilizează numai 18-22% din capacitatea proiectată. Având în vedere cele arătate mai sus cât şi faptul că tuburile PREMO, SENTAB şi IPREROM (model1960) fabricate din beton armat precomprimat au durata de viaţă de 30-40 ani (din cartea tehnică), SOLUŢIA DEFINITIVĂ nu poate fi decât aceea de înlocuire a actualei conducte de aducţiune – captare Voineşti cu o conductă de generaţie actuală. Se va căuta un traseu de pozare cât mai accesibil, aerian, fără să se treacă prin proprietăţi private. Traseul de pozare poate fi pe albia majoră a RÂULUI TÂRGULUI, de la priza actuală din Voineşti, către Sud, până la intersecţia străzilor Alexandru cel Bun şi Cuza Vodă în municipiul Câmpulung şi apoi către Est, paralel cu căile de acces actuale, aerian până la Staţia de tratare. Apreciez că diametrul conductei se poate micşora cu 200 – 300 mm. Având în vedere că durata de viaţă a tuburilor se apropie de expirare, acest lucru trebuie urgentat”, se mai arată în adresa lui Iustinian Stănescu. De cealaltă parte, societatea Ediul C.G.A S.A, a propus prin mai multe adrese, celor de la Primăria Câmpulung refacerea celor 7 puţuri de la Lereşti, izvorul de la Topliţa trebuie şi el luat în calcul, precum şi schimbarea conductelor de alimentare pe partea stângă a oraşului. Intrare într-un ADI facilitează celor de la Edilul C.G.A S.A, accesarea unor fonduri europene pentru a se face investiţii de calitate pe termen lung, de exemplu reabilitarea conductei de aducţiune – captare de la Voineşti se ridică la valoarea de 1 milion de euro.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie