Marea Cameră de la CEDO a luat o hotărâre istorică referitoare la libertatea de exprimare în presă a avocatului pentru apărarea clientului său. Aceasta recunoaşte poziţia specială a avocatului în înfăptuirea Justiţiei, precum şi dreptul său de a contribui la dezbaterile de interes public prin intermediul presei. Printre cele adoptate se numără şi aspectul care vizează imparţialitatea judecătorului – dacă sunt îndoieli cu privire la această chestiune, ele trebuie justificate în mod obiectiv, în circumstanţele cauzei, potrivit UNBR.
1.Marea Cameră a CEDO recunoaşte poziţia specială a avocatului în administrarea justiţiei şi dreptul său de a contribui la dezbaterile de interes public prin intermediul presei.
2.Dacă avocatul exprimă public judecăţi de valoare şi, ca atare, nesusceptibile de probă, este necesar să aibă o suficientă “bază factuală”.
3.Testul imparţialităţii obiective a judecătorului: îndoielile cu privire la imparţialitate trebuie să fie justificate în mod obiectiv, în circumstanţele cauzei.
4.Marea Cameră a subliniat totuşi necesitatea de a menţine autoritatea sistemului judiciar şi de a asigura relaţii bazate pe respectul reciproc şi respect între diferiţii protagonişti sistemului de justiţie.
La data de 23 aprilie 2015, Marea Cameră a Curţii Europeane a Drepturilor Omului, formată din 17 judecători, a pronunţat o hotărâre istorică pentru profesia de avocat referitoare la libertatea de exprimare în presă a avocatului pentru apărarea clientului său dar şi pentru a supune dezbaterii publice disfuncţionalităţi ale sistemului de justiţie.