Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Muzeul Judeţean Argeş, în parteneriat cu Colegiul Tehnic Armand Călinescu din Piteşti, îşi propune să marcheze acest eveniment prin desfăşurarea unei acţiuni de informare şi conştientizare, concretizată în: prezentări, filme şi discuţii. Vor fi prezentate semnificaţia şi importanţa Zilei Mondiale a Mediului şi a temei propuse pentru anul 2015 şi unele metode practice prin care fiecare dintre noi îşi poate aduce contribuţia la salvarea mediului înconjurător. Acţiunea se va desfăşura în data de 5 iunie la Colegiul Armand Călinescu, începând cu ora 1230. Ziua Mondială a Mediului se sărbătoreşte în fiecare an pe 5 iunie în peste 100 de ţări. Este o zi în care oamenii se concentreză asupra mediului, un prilej pentru: instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile nonguvernamentale, întreprinzători, industriaşi, inclusiv mass-media, de a se mobiliza, prin acţiuni comune, pentru a atrage atenţia asupra necesitaţii protejării mediului.
Decizia de a celebra Ziua Mondială a Mediului a fost luată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin rezoluţia 2994 din 15 decembrie 1972. A fost aleasă data de 5 iunie pentru a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm (Suedia) privind Mediul Uman, care a condus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
În fiecare an, pentru Ziua Mondială a Mediului, este aleasă o temă şi un slogan ce încearcă să atragă atenţia asupra unei probleme actuale de mediu. Sloganul din acest an este: “Şapte miliarde de vise. O singură planetă. Consumă cu grijă” (Seven Billion Dreams. One Planet. Consume with Care.). Tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului atrage atenţia asupra problemelor grave generate de consumul nesustenabil de materii prime şi produse finite. “Bunăstarea umanității, a mediului, precum și modul de funcționare a economiei, în cele din urmă, depind de gestionarea responsabilă a resurselor naturale ale planetei. Multe dintre ecosistemele Pământului se apropie de punctul critic, de epuizare sau de schimbări ireversibile, sub acţiunea “exploziei” consumului odată cu creșterea populației și accelerarea dezvoltării economice. Până în 2050, în cazul în care consumul și producția de bunuri rămân la actualul nivel, cu o populație în creștere, este de așteptat să ajungă la 9,6 miliarde de oameni, vom avea nevoie de trei planete pentru a susține modul nostru de viață și de consum”. Din acest motiv, semnificaţia temei Zilei Mondiale a Mediului pentru anul 2015 este mai actuală ca oricând şi reprezintă un prilej de a face ceva pentru a schimba modul în care consumăm resursele planetei.