Singurul proiect european care ar fi schimbat Câmpulungul ,,la faţă”- era proiectul Kretzulescu, dar în prezent acesta are să-şi găsească rezolvarea, doar în instanţele de judecată. Autorităţile locale dau vina pe constructori, adică pe cei de la Grupul Corint care au câştigat licitaţia proiectului pentru suma de 41,3 milioane lei. Ca să mai fie realibitat vreodată centrul istoric al oraşului Câmpulung şi zonele istorice şi de agrement – Parc Kretzulescu este nevoie de alte proiecte cu fonduri europene şi pentru ca să nu se dregadeze ce a distrus constructorul de la Grup Corint este nevoie de mulţi bani de la bugetul local.
Constructorul fuge de orice răspundere legală!
La data de 7 aprilie 2015, contractul de lucrări în cadrul proiectului ,,Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement complex – Parc Kretzulescu” a ajuns la termen şi nu a mai fost prelungit, deoarece conform contractului lucrările trebuia să fie finalizate, după 24 de luni de la începerea lucrărilor, procentul de realizare a acestora este foarte mic de 23,54%. Pe durata de execuţie s-a constatat un ritm scăzut de mobilizare a constructorului, cu personal insuficient şi slab calificat, precum şi o organizare defectuasă a activităţii în şantier. Până la data de 7 aprilie 2015, nu a fost clarificată situaţia juridică a firmei S.C Grup Corint S.A, lider al Asocierii S.C Grup Corint S.A şi S.C Harbău S.R.L, asociat cu care s-a încheiat contractul de lucrări. În această situaţie în vederea continuării implementări proiectului în cadrul contractului de finanţare cu nr.1700 din 6 iunie 2011, trebuie organizată o nouă licitaţie pentru lucrările rămase de executat. Pentru ca Primăria Câmpulung să poată face demersurile necesare revizuirii proiectului tehnic cu lucrările rămase de executat şi lansarea unei noi licitaţii trebuie încheiat cu constructorul un proces verbal de predare-primire lucrărilor executate şi nefinalizate, precum a stocurilor de materiale aflate în custodia acestuia. După expirarea duratei contractului de lucrări, Primăria Câmpulung a solicitat prezenţa constructorului pentru a face predarea-primirea lucrărilor executate şi a stocurilor de materiale aflate în custodia acestuia, dar constructorul nu a dorit să prezinte o situaţie clară a stocurilor de materiale, procesul verbal de predare-primire nu a putut fi încheiat imediat după ce acesta a dezafectat organizarea de şantier şi a ridicat toate materialele şi utilajele din şantier, dată la care părţile implicate în derularea contractului se aflau în şantier.
Băile Kretzulescu se degradează de la o zi la alta
În aceste condiţii, reprezentanţii S.C Specialist Consulting S.R.L, firmă care asigura dirigenţia de şantier, ai echipei de implementare a proiectului din cadrul S.C Grossmann Engineering Group S.R.L şi a echipei de monitorizare din cadrul Primăriei Câmpulung au stabilit doar stadiul fizic al lucrărilor executate până la expirarea contractului de lucrări, la constatarea lucrărilor executate necorespunzător şi care au anumite elemente lipsă, precum şi la verificarea stocurilor de materiale procurate, plătite şi nemontate, concluziile fiind menţionate într-un proces verbal de constatare. După părăsirea şantierului, constructorul nu a asigurat în mod corespunzător nici conservarea clădirii Băilor Kretzulescu şi nici paza lucrărilor, ceea ce poate duce la degradarea acestora.
Grup Corint a devenit peste noapte Grup Restaurare
În prezent S.C Corint Restaurare S.R.L conform adresei nr.654 din 4 iunie 2015, condiţionează semnarea procesului verbal de predare primire a lucrărilor executate şi a stocurilor de materiale procurate şi nemontate, de efectuarea unor plăţi la care acesta nu are dreptul, plata ultimei situaţii de lucrări aferentă lunii aprilie 2015, restituirea garanţiei de bună execuţie reţinută conform contractului pentru lucrările executate, plata diferenţei de 20% din valoarea materialelor procurare şi nemontate, reţinută conform prevederilor ordinului nr.1127/93182/2488/1320 din 18.10.2013. Primăria Câmpulung a transmis către minister o solicitare în legătură cu corespondenţa purtată cu executantul după încetarea contractului. Cei de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia nu sunt de acord cu organizarea unei noi licitaţii, deoarece nu este timp suficient.
,,I-am dat în judecată, reclamantul nu s-a prezentat”
Viceprimarul Liviu Ţâroiu a declarat faptul că Primăria Câmpulung a acţionat în judecată constructorul deoarece nu doreşte să semneze procesele verbale de predare-primire, iar până în prezent reclamantul nu s-a prezentat de la instanţă. ,,Vom face demersuri către Consiliul Local să terminăm lucrările la cele două parcuri deoarece sunt în curs de degradare. Trebuie să plătim un miliard pentru piatră celor de la Grup Corint, dar ei între timp şi-au schimbat denumirea firmei nu au mai emis facturi pe firma veche. Piatra este stocată în Parcul Kretzulescu. Pentru terminarea oraşului avem nevoie de alt proiect, trebuie să luăm legătura cu cei de la minister poate ne încadrăm în programul 2016-2020, să primim fonduri europene”, a declarat Liviu Ţâroiu.