Cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini, celebrată începând cu 2008 în fiecare an la 15 octombrie, Ordinul Asistenților Medicali Argeș derulează în perioada 15 – 21 octombrie, campania educațională pentru sănătate ”MÂINILE CURATE SALVEAZĂ VIEȚI”.
Mâinile reprezintă cea mai expusă parte a corpului la germeni care pot produce îmbolnăviri (bacterii, virusuri, paraziți). Prin atingerea gurii, nasului, ochilor sau alimentelor, acești germeni ajung în organism. 85% dintre microorganisme se transmit prin intermediul mâinilor nespălate. Pe suprafața mâinilor se pot afla peste 3.000 de tipuri de bacterii care supraviețiuesc mai mult de 3 ore și, care la temperatura camerei își dublează numărul la fiecare 15 minute. Pe parcursul unei zile, mâinile intră în contact cu foarte multe obiecte (haine, cărți, tastatura computerului, telefon, jucării, toaleta etc) sau sunt efectuate diferite activități care, chiar dacă nu murdăresc mâinile, le pot contamina.
Promovând sloganul propus în acest an, ”SĂ FACEM DIN SPĂLATUL MÂINILOR UN OBICEI!”, campania este orientată spre acțiuni în vederea promovării de norme pentru existența unei igiene eficiente în școli și în cadrul comunităților. Igienizarea mâinilor cu apă şi săpun este deosebit de importantă pentru sănătatea personală în primul rând, dar și pentru sănătatea publică. Pe cât de simplu pare acest gest, pe atât de însemnat este, iar UNICEF atenţionează că din pricina ignorării lui milioane de copii își pierd viața an de an în întreaga lume.
Potrivit organizatorilor, ”MÂINILE CURATE SALVEAZĂ VIEȚI” este o campanie de conștientizare cu privire la riscurile asupra sănătății care pot apărea ca urmare a unei igiene precare a mâinilor. Scopul demersului este axat pe informarea și educarea populației, în special a copiilor, în ceea ce privește importanța igienei mâinilor, fapt ce duce automat și la scăderea incidenței bolilor.
Acțiunile și evenimentele derulate în cadrul campaniei se desfășoară după următorul calendar:
17 – 21 octombrie, Pitești – sesiuni de educație sanitară susținute la Școala Gimnazială ”Ion Pillat”, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”și Grădinița cu Program Prelungit ”Aripi Deschise”, de către Nelli Homeghiu, asistent medical coordonator în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Pediatrie și asistenții medicali din cabinetele medicale ale instituțiilor școlare și preșcolare. Prin intermediul materialelor video și foto prezentate, a pliantelor distribuite, sunt prezentate copiilor noțiuni și metode ale spălatului mâinilor corect, regulat şi temeinic, deprindere indispensabilă păstrării sănătăţii;
– rubrică dedicată temei în revista PRO ASISTENT ARGEȘEN;
– publicare articole în presa locală;
– publicitate site.
”Asistenții medicali au un rol major în educația pentru sănătate a populației. Prin această campanie ne îndreptăm atenția cu precădere asupra copiilor noștri, ca o motivare să se spele pe mâini cu apă și săpun, și, ca și profesioniști, nu numai ca părinți, suntem alături de ei pentru a promova un subiect serios într-un mod prietenos și atractiv. Împreună trebuie să ne amintim permanent că spălatul mâinilor e ca un vaccin autoadministrat, reprezintă cea mai simplă şi mai economică măsură de prevenire a infectării, inclusiv cu bolile de sezon (răceala şi gripa), și nu în ultimul rând, că are efecte pozitive nu doar asupra sănătății și nutriției, dar și asupra educației, economiei și a veniturilor proprii. Este necesar să transformăm această atitudine în reflex permanent, în obișnuință. Suntem datori să începem cu fiecare dintre noi pentru a fi un bun exemplu pentru copiii noștri, știind că obiceiurile deprinse în copilărie se păstrează și la maturitate. Și să nu uităm că, mâinile curate aduc sănătate!”, a declarat Estera Ambruș președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.