Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiţie românească, veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri şi tinerii se adună în jurul acestora. Obiceiul se mai păstrează în sate din judeţele Argeş, Dâmboviţa sau Vâlcea.
Pe vremuri, focurile se făceau pe dealuri pentru a fi observate de la distanţă. În foc se punea şi tulpina unui copac tăiat din pădure ca simbol al zeului care moare şi renaşte în fiecare an.
Creştinii l-au suprapus sărbătorii Sfântului Dumitru, care, după tradiţie, este “culegătorul şi strângătorul tuturor pâinilor şi al fructelor”. Răspândit peste tot în Argeş, obiceiul se păstrează mai puţin în regiunea de câmpie şi este mai bine conservat în zonele montane. Deşi unele obiceiuri nu s-au mai păstrat, iar unele tehnici de înfăptuire a focului s-au modernizat, spiritul unitar al sărbătorii s-a păstrat.
În realizarea unui foc cât mai frumos fiecare grup, fie de adulţi, fie de copii, îşi are locul lui bine stabilit. Scopul final este acela de a înălţa cel mai frumos foc de pe dealuri, ca să se vadă cât mai departe în zare. Obiceiul n-a generat un bogat folclor, în afara versurilor: “Hai la Focul lui Sumedru/C-a mâncat lupu’ iedu”, considerate a fi cele mai răspândite, iar această sărbătoare rămâne un prilej de bucurie pentru oamenii locului, care aduc un prinos de mulţumire în faţa darurilor bogate ale toamnei.
Ca în fiecare an, în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, pe 25 octombrie, administraţia locală din Mioveni va organiza, începând cu ora 18.00, focuri simbolice în mai multe locaţii: Şcoala Gimnazială “Liviu Rebreanu”, Mioveni; Şcoala Gimnazială “George Topârceanu”, Mioveni; Structura Şcolii Gimnaziale “Liviu Rebreanu”, Racoviţa; Şcoala Gimnazială nr. 1 Colibaşi; Şcoala Gimnazială Clucereasa; Liceul Teoretic “Iulia Zamfirescu”, Mioveni; Str. Morii (Zăvoi) – Racoviţa de Sus și Grădinița Făget.
Conform tradiţiei, angajaţii Consiliului Local Mioveni vor împărţi în jurul focurilor covrigi.