3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Au apărut șapte căsuțe la Mausoleul Mateiași! Nu sunt ale piticilor…

Alte Știri

În anul 2014, un scandal de proporții a izbucnit la Mausoleul Mateiași! A fost nevoie de intervenția oamenilor legii, dar și a unor trupe speciale ce aparțineau unei firme de pază!

Asta după ce câțiva consilieri locali, de la acea vreme au cerut în baza unui proiect de hotărâre din anul 2002, ca talciocul din parcarea mausoleului să dispară definitiv. Comercianții vindeau brânză, haine la mâna a doua, covrigi și tot felul de chinezării sclipitoare în spaţiul din faţa unui monument istoric cu o frumuseţe de necontestat.

Comercianții au fost amenințați că dacă își reiau activitatea riscă să plătească o amendă între 400-600 lei.

Anul trecut, utima căbănuță rămasă stingheră, a dispărut înainte de vizita președintelui României, Klaus Iohannis, la îndemnul celor care au verificat zona, deoarece nu reprezenta siguranță.

După 3 ani, nici până în prezent nu s-au clarificat lucrurile cu privire la parcarea Mausoleului Mateiași. În sensul că nu există un acord între cele două administrații, primăria Câmpulung și primăria Valea Mare Pravăț privind proprietatea asupra terenului și construcția Mausoleului Mateiași. Când s-a asfaltat parcarea înainte de venirea președintelui Iohannis s-a ajuns la o înțelegere verbală ca primăria Câmpulung să facă acest lucru.

Acum la începutul lunii ianuarie au apărut șapte căsuțe lângă parcarea Mausoleului Mateiași. Deoarece s-a creat o întreagă isterie pe Facebook, că sunt căsuțele piticilor am luat legătura cu directorul muzeului, Alexandru Oprea dar și cu omul de afaceri, Cătălin Solomon.

Directorul muzeului, Alexandru Oprea, habar nu a avut că aceste căsuțe se vor monta lângă parcarea de la Mateiași (instituția pe care o conduce nu a fost înștiințată în niciun fel):

,,Pentru început să intrăm puțin în istorie. Reamintesc faptul că în anul 1984, la baza scărilor principale ale Mausoleului Mateiași s-a amenajat o terasă de paradă pentru executarea căreia s-au efectuat masive umpluturi și nivelări de teren, acțiune înfăptuită prin mii de ore de muncă patriotică. Ampla terasă de paradă s-a sistematizat de către șantierul Cîmpulung al Secției Drumurilor Naționale din Argeș. Această terasă de paradă nu a fost niciodată parcare publică, este făcută să deservească mausoleului.

În decembrie 2013, când am venit eu, era plin de comerț ambulant, vindeau miere, mere, chiloți de damă, obiecte bisericești. Aplicând legea 422 din 2001 care spune că în vecinătatea monumentelor istorice comerțul ambulant nu are ce căuta, am desființat talciocul. Am avut și am o plângere penală, din partea vânzătorilor. Am aflat acum că pe data de 3 ianuarie pe un teren din vecinătate s-au montat niște căbănuțe, nu am fost informat, bănuiesc că nu sunt destinate cazări, dar bănuiesc, că având în vedere turismul în zonă, s-ar putea să fie destinate comerțului. Trebuie spus că iluminatul public din acea terasă de paradă este plătit de muzeu, gunoiul, de asemenea, iar această zonă este destinată comemorării eroilor. Personal nu mi se pare corect să se desfășoare comerț peste balustradă chiar dacă aceste căsuțe sunt amplasate pe terenul altcuiva, dar cu beneficii în terasa de paradă”, a declarat pentru Ziarul din Muscel, directorul muzeului, Alexandru Oprea.

La rândul său, omul de afaceri, Cătălin Solomon spune că este proprietarul celor 7 căsuțe, nu sunt ale piticilor ci ale sale și vor fi destinate comerțului cu obiecte tradiționale și specifice zonei Muscel.

Omul de afaceri ne-a mai precizat că are toate avizele în regulă de a presta această activitate și căsuțele nu ar trebui să deranjeze pe nimeni deoarece sunt pe terenul său, proprietate personală.

 

 

 

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie