Incendiu de proporții în Muscel! Pompierii au intervenit timp de 8 ore pentru a stinge focul izbucnit la un vechi conac boieresc. S-a intervenit cu 3 autospeciale cu apă și spumă pentru stingerea incendiului izbucnit la o casă construită pe o suprafață de aproximativ 500 mp. Proprietarul locuinței, un bărbat de 69 de ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale, întrucât a suferit un atac de panică și arsuri la nivelul urechilor. Echipajul SMURD i-a acordat primul ajutor și l-a transportat la spital.
Potrivit comunicatul de presă remis redacției Ziarului din Muscel de către ISU Argeș:
Au ars: casa de locuit pe o suprafață de aproximativ 350 mp, mobilierul din 3 camere și electrocasnice;
Sursa probabilă: efect termic;
Împrejurarea: coș de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile;
Intervenția s-a desfășurat în condiții extreme – pe timp de noapte, pe un ger năprasnic și un drum greu accesibil autospecialelor, astfel că, alimentarea acestora s-a realizat în sistem navetă de la o distanță de aproximativ 12 km. Acțiunea de stingere a durat aproximativ opt ore.
Cabinetul I, Cabinetul II ale Casei Poporului sunt proiectate de arhitectul Filatu
Potrivit informațiilor deținute de Ziarul din Muscel, în urmă cu opt ani, proprietarul căruia i-a luat foc casa s-a retras în zona Muscelului – la Mioarele – pentru a reconstrui conacul de pe moşia „Lăzoiu”. Acest conac a fost deschis, în vremea lui Ceauşescu, mai multor personalităţi ale acelor timpuri, care s-au retras la ţară, pentru câteva ore sau zile de relaxare. Măţăuanii i-au fost gazdă Ancăi Petrescu, arhifectul şef al celei mai mari clădiri din România, Palatul Parlamentului, care a venit în Muscel împreună cu soţul său. Tot în căsuţa de sub pădure au zăbovit generalul lereştean Vasile Milea, ministrul Apărării Naţionale în regimul trecut, şi generalul (r) Gheorghe Stănicioiu, fostul director al Spitalului Militar Central şi medicul stomatolog al lui Milea. La Hodor sau „La Lăzoiu”, cum îi spun sătenii, după numele moşierului căruia i-a aparţinut o imensă proprietate cuprinsă între Câmpulung, Măţău şi Bilceşti, în anul 2009, trăiau două familii: soţii Aurica şi Vasile Burnei şi arhitectul Petre Filatu, un bucureştean, care a lăsat în urmă tumultul Capitalei, pentru a renova locuinţa boierului, bunicul său.
Arhitectul, în vârstă de 69 de ani, a început o viaţă nouă, liniştită, într-un colţ de rai al Muscelului, în urmă cu câțiva ani. De pe platoul pe care este situată întinsa moşie, cuprinzi cu privirea întreg Câmpulungul, înghesuit între munţi, după care te întorci spre Măţău, apoi spre Bilceşti. Arhitectul și-a reconstruit conacul și renovat după propriul gust. Într-o parte a păstrat acoperişul vechi, pe care a înlocuit şiţa, cerdacul îmbrăcat în lemn, cu ochiuri de geam inegale. Pe o faţadă decorată cu vase ţărăneşti, potcoave şi coarne de berbec este încrustat cu litere metalice anul 1874, de unde deducem că bătrânul conac se află în al 143-lea an al existenţei sale. La intrarea principală a amenajat un salon după modelul celor boiereşti, cu şemineu, candelabre, lampadare, sfeşnice, coloane, în care a îmbinat lemnul, decoraţiunile metalice şi sticla pentru acoperişul prin care vezi cerul.
Pe un alt corp al imobilului şi-a făcut o mică piscină şi o terasă de unde poţi admira oraşul şi munţii din jur. Tot aici este instalat generatorul de curent electric, care alimentează locuinţa. De pe terasă intri în biroul de lucru al arhitectului. Această parte a imobilului a fost dedicată prezentului şi modernului, proprietarul folosind şindrilă bituminoasă, ferestre Velux şi corpuri de iluminat pe bază de energie solară. Reamintim faptul că Petre Filatu a făcut proiectul pentru Casa Poporului, împreună cu arhitecta Anca Petrescu.