Lipsa de interes a oamenilor, duce de cele mai multe ori la situaţii din care că nu mai găseşte cale de scăpare! Aşa se întâmplă în cazul animalelor abandonate! Câini, pisici, cai, toate patrupedele sunt lăsate în zone de unde, stăpânii, ştiu că nu se mai pot întoarce acasă!
Pe DN 73, pe Mateias, de circa doi ani, hrănesc o căţeluşă. Este de talie mijlocie, are părul ca al unui bichon. O căţeluşă care se teme de oameni, iar dacă primeşte mâncare aşteaptă ca omul să plece, apoi se apropie. În urmă cu doi ani avea doi pui pufoşi, nu i-am mai văzut la scurt timp după ce i-am hrănit, probabil nu au supravieţuit. Am decis să nu o mai hrănesc pe Mateiaş, să o ajut să ajungă la adăpost, să poată să trăiască zilele pe care le mai are, undeva unde are mâncare şi iubire. Sprijinită de prietenii de la Asociaţia ANIMA, am plecat după căţeluşă. Am reuşit să o prindem, iar acum, feţiţa se află la adăpost.
Pentru a nu mai lupta cu „morile de vânt”, adică pentru a stopa abandonul, se găsesc soluţii, numai că, autorităţile locale, nu vorbesc aici de cea de la Câmpulung care s-a implicat în sprijinirea asociaţiei ANIMA, ci toate cele din localităţile din jurul municipiului Câmpulung, să încerce să găsească soluţii pentru a castra măcar toate femelele de pe raza comunelor.
Un prim pas ar fi acela de a steriliza! Există programe de sterilizare gratuită! Un exemplu în acest sens ar fi un grup de cetăţeni din comuna Godeni, satul Coteşti. Aici au fost sterilizate peste 15 femele, de altfel singurele care nu fuseseră operate, iar acum, în zonă se poate spune că situaţia este sub control.
Un exemplu negativ îl avem din comuna Aninoasa! Aici câinii mor de foame pe străzi, iar conform unor localnici, de la primărie se distribuie mâncare cu ceva în ea, o substanţă care să îi omoare!
Nu asta e soluţia domnule primar, ci sterilizarea! Câinii pe care îi omorâţi provin tot din gospodăriile din comuna pe care o păstoriţi cu atâta mândrie!
Responsabilitatea este a noastră! Trebuie să ţinem cont şi de prevederile legii, o lege pe care poliţiştii ar trebui să o aplice ca pe oricare alta, OUG 155 din 2001, completată şi modificată prin Legea 258 din 2013, care prevede că este obligatorie sterilizarea câinilor. Nerespectarea acestei prevederi se sanţionează cu amendă de până la 10.000 lei!
Pentru a se putea realiza acest lucru, ar fi necesare clinici mobile cu ajutorul cărora, echipe de specialişti să se deplaseze în toate comunele din judeţ, iar timp de o săptămână sau cât este necesar câinii din sate să fie sterilizaţi. Acest lucru nu l-am inventat noi, ci a fost pus în practică în alte judeţe ale ţării şi a avut efectul scontat. Doar în acest fel se poate stopa acest fenomen, abandonul!