În urma acordului dat încă din septembrie 2016 de Ministerul Sănătății și Ordinul Asistenților Medicali din România pentru modificarea alineatului 6 al articolului 174 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, Senatul României a adoptat Proiectul de lege cu privire la recunoașterea de către facultățile de medicină și farmacie a creditelor pentru educație și formare profesională obținute de asistentele medicale în învățământul postliceal sanitar.
”Pentru noi, adoptarea actului normativ cu unanimitate de voturi confirmă obiectivitatea și corectitudinea argumentelor și demersurilor susținute de organizația profesională pentru recunoașterea competențelor deținute deja de asistenții medicali care doresc să-și continue studiile la nivel universitar.
Modificările aduse de lege oferă posibilitatea asistenților medicali absolvenți ai școlilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat, ca în urma înscrierii și promovării concursului de admitere, să-și continue studiile în învățământul superior medical la programele de licență ”Asistent medical generalist”.
Studenții admiși, absolvenți ai școlilor sanitare postliceale, pot beneficia de recunoașterea parțială a studiilor prin sistemul de credite transferabile, recunoaștere care se face în baza unei metodologii convenită de universitățile de medicină și farmacie, aprobată prin ordin al ministrului educației naționale și care va cuprinde criteriile generale. Conform autonomiei universitare, universitățile își elaborează metodologii proprii care să cuprindă criterii specifice stabilite de senatele universitare.
În județul Argeș sunt peste 4.000 de asistenți medicali absolvenți de școli postliceale sanitare, care ar putea beneficia de facilitățile oferite de prevederile legii.
Adresăm mulțumiri senatorilor argeșeni pentru susținerea activă și constantă în promovarea și aprobarea proiectului de lege, pentru sprijinul permanent manifestat față de asistenții medicali”, a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.