Doctorul Grigore Stănescu, medic neonatolog, managerul Spitalului municipal Câmpulung, a invitat miercuri presa musceleană pentru a prezenta echipa care a fost prezentă în seara tragediei de la Valea Urdii, Dâmbovicioara, atunci când 13 vânători de munte au fost implicaţi într-un cumplit accident rutier în care 3 dintre ei au plecat la Cer, iar 9 au ajuns pe paturile spitalelor din Capitală şi Braşov. Până la transferul spre spitalele din Bucureşti, 6 dintre vânătorii de munte au fost aduşi la Spitalul municipal Câmpulung, unde au fost primiţi de o armată de medici şi asistenţi care şi-au pus în practică toată ştiinţa şi experienţa căpătată în anii în care au salvat vieţi, pentru a-i ajuta şi pe aceşti oameni, vânătorii de munte răniţi.
Managerul Stănescu a început prezentarea cu doctorul Cristina Ghica, medic primar şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală, doctorul Mihai Nedelcu, medic primar chirurg, doctorul Florin Bălăceanu, medic specialist urgentolog, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe, Florin Pană, director de îngrijiri. La conferinţă a fost prezent şi primarul Liviu Ţâroiu, cel care în noaptea tragediei a stat la spital alături de familiile celor răniţi.
„Alerta a fost transmisă de la Prefectura judeţului, şi de la Direcţia de Sănătate Publică. Conform estimării numărului de victime, la nivelul spitalului s-a dat alertă de Cod galben. Conform unor proceduri interne, asta înseamnă mobilizarea de resurse suplimentare, în primul rând la nivelul Compartimentului de Primiri Urgenţe, şi nu numai, ceea ce s-a realizat prin medici, asistenţi, personal auxiliar, consulturi interdisciplinare, respectiv Medicină Internă, Cardiologie, Neurologie. La aceste acţiuni au participat în egală măsură şi serviciile paraclinice, respectiv Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală, Laboratorul de Investigaţii Clinice, Farmacia şi personalul administrativ. Eram pregătiţi cu săli de operaţie în eventualitatea în care s-ar fi pus problema unor intervenţii de maximă urgenţă. De menţionat faptul că mobilizarea a fost, din punctul meu de vedere şi nu numai al meu şi al celor care au venit din afara oraşului şi judeţului, a fost o mobilizare extraordinară. În afară de mobilizarea pe care am făcut-o noi, ţinând cont de acest Cod galben, personalul medical a venit nechemat, personal medical superior, personal mediu şi auxiliar. A fost prezent în acea seară alături de noi, doctorul Marius Georgescu, şeful Laboratorului de Transfuzie Sangvină, pentru că în acele momente au fost colegi ai militarilor răniţi care şi-au manifestat dorinţa de a dona şânge. La fel, o prezenţă imediată a fost cea a primarului Liviu Ţâroiu şi a viceprimarului Mărgărin Blidaru, a reprezentanţilor Poliţiei si ai Jandarmeriei. Permanent s-a păstrat legătura cu SMURD-ul cu Serviciul de Ambulanţă, cu Prefectura şi Direcţia de Sănătate Publică. Compartimentul de Primiri Urgenţe a dispus de toate mijloacele umane şi materiale şi astfel misiunea umană a fost îndeplinită. Trebuie menţionat că transferul victimelor s-a realizat la cererea Ministerului Apărării Naţionale şi Spitalul municipal Câmpulung putând asigura intervenţii dacă ar fi fost cazul. În acele momente de faţă a fost ministrul secretar de stat Raed Arafat, ministrul Apărării Naţionale Adrian Ţuţuianu, secretarul de stat Mircea Duşa, doctorul Bogdan Opriţa coordonatorul la nivel naţional al serviciului SMURD şi generalul Ciucă, şeful Statului Major al Armatei. Pentru noi, mulţumirile şi aprecierile care ne-au fost transmise au însemnat foarte mult, ţinând cont de categoria IV, categoria Spitalului municipal Câmpulung. Apreciei am primit şi din partea conducerii Spitalului Militar Central de Urgenţă, respectiv din partea directorului medical, profesor doctor Jinga, doctorului Barbilian, şeful Secţiei Ortopedie”.
După ce a prezentat cum s-au desfăşurat activităţile în spital în seara în care s-a produs cumplitul accident de la Dâmbovicioara, managerul Stănescu i-a invitat pe colegii săi să spună cum au ajutat la salvarea vieţilor militarilor răniţi.
Jurnaliştii au fost invitaţi de un medic să afle cum se simt militarii… din presă!
„Detalii au apărut în presă… Evenimentul Muscelean de ieri sau alaltăieri, ştie mai mult decât ştim noi, apropo de cazurile care au ajuns la Bucureşti… sunt mult mai informaţi decât…”, a subliniat doctorul Mihai Nedelcu. Acesta a invitat ziariştii, la o conferinţă organizată de managerul spitalului, conferinţă la care se afla alături de organizator, să citească presa, o invitaţie să spunem noi, inedită, „Citiţi ziarul, nu dumneavoastră îl scoateţi?” a precizat încă odată Nedelcu.
Când unii ziarişti au subliniat că nu sunt de la bisăptămânalul în cauză, Nedelcu iritat a precizat: „Citiţi-vă presa! Sunt în detaliu la fiecare caz în parte. De-aia l-am şi citit, altfel nu citesc ziarul!”.
După ce jurnaliştii i-au spus medicului Nedelcu faptul că sunt interesaţi de starea în care au ajuns militarii, cum au acţionat echipele medicale, ce s-a întâmplat în acea seară, din punctul de vedere al celor direct implicaţi în salvarea vieţilor acelor oameni, medicul Nedelcu a precizat: ”Dumneavoastră sunteţi foarte insistenţi, infiltrativi, de această dată vă felicit că aţi putut sta de-o parte, că aţi putut să ne lăsaţi să ne facem treaba… Sunteţi foarte insistenţi atunci când nu are rost… ”, a mai subliniat Nedelcu.
După ce şi-a spus opinia despre mass media locale, medicului Nedelcu i s-a sugerat să revină la tema conferinţei, moment în care acelaşi medic specialist şi-a felicitat colegii că s-au mobilizat: „ Îmi felicit colegii că s-au mobilizat, lucrurile, din fericire, pentru că nu au fost foarte grave s-au desfăşurat în grad aşteptat, când suntem lăsaţi în pace şi când este personal suficient. Colegii mei au răspuns la chemare, unii au venit şi nechemaţi, asistenţii la fel, infirmierii la fel, un lucru foarte îmbucurător pentru mine, care sunt la sfârşit de carieră şi nu am mai trecut prin aşa ceva. Aşadar posibilităţi sunt, problema este să fie personal şi cineva care să păstreze puţin sânge rece în momentele acelea când toată lumea nu ştie de ce să se apuce. S-a dovedit că s-a putut!”, a mai precizat medicul Nedelcu.
Felicitări pentru colectivul medical!
Primarul Ţâroiu a luat cuvântul, acesta a avut numai cuvinte de laudă la adresa celor care au participat la salvarea militarilor: „Vreau să felicit tot colectivul spitalului care a acţionat în mod excepţional, conducerea spitalului care s-a ocupat de mobilizare, a fost o seară neaşteptat de organizată şi cu un număr însemnat de cadre medicale, 60-70, o mobilizare excepţională. Aşa cum spunea şi domnul director, hotărârea de a fi transferaţi a fost luată la nivel înalt. Eu cred că toţi ar fi avut parte de acelaşi tratament şi la nivelul Spitalului Câmpulung”, a precizat primarul Ţâroiu.
„Stresul a fost mai mare până când au început să sosească cu salvările”
Medicul Cristina Ghica a fost cel care a pus diagnosticele celor 6 răniţi. Medicul a precizat că a fost sprijinit de colegi şi că daignosticele au fost confirmate de colegii din Capitală. „A fost o experienţă unică pentru noi, sperăm să nu mai avem parte de aşa ceva, chiar dacă suntem la mijlocul carierei noastre, stresul a fost mai mare până când au început să sosească cu salvările, în momentul când au ajuns, mobilizarea a fost maximă, atât din partea mea, cât şi din partea colectivului meu, dar şi a întregului spital. Veneau, erau preluaţi, erau aranjaţi, pentru mine a fost destul de uşor să pun diagnosticul, pentru că eram ajutată de colegii mei şi de personalul auxialiar. Cred că ne-am descurcat destul de bine şi sperăm să nu mai avem parte de aşa ceva”, a menţionat doctorul Cristina Ghica, medic primar, şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală.
„Pentru catastrofe şi pentru victime multiple, nimeni nu este niciodată pregătit 100%„
Doctorul Florin Bălăceanu, medic specialist urgentolog, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe, a subliniat: ”Ne pare rău de cele întâmplate, ne pare rău pentru cei 3 militari care au murit acolo, nu ştim dacă i-am fi putut ajuta cu ceva, ne-am fi dorit să fi ajuns la noi să vedem dacă i-am fi putut ajuta. La noi au ajuns 6 soldaţi, toţi conştienţi, cooperanţi, aveau traumatisme şi contuzii multiple, cu potenţial agravent ulterior. Dorinţa superiorilor noştri a fost să fie transferaţi la Bucureşti pentru investigaţii amănunţite., fapt care s-a şi întâmplat pe la ora 3.00-3.300. Au fost duşi 2 cu elicopterul şi 4 cu ambulanţele la Spitalul Militar Central Bucureşti. Ne-am mobilizat bine, mulţi dintre colegii noştri au venit fără să fi fost chemaţi, majoritatea au auzit din presă, aici rolul presei a fost deosebit pentru că s-.au putut afla multe din presă şi mulţi colegi înainte de a fi alertaţi plecaseră spre spital. Pentru catastrofe şi pentru victime multiple, nimeni nu este niciodată pregătit 100%, noi sperăm să facem tot ce putem în aceste cazuri. Altă dată, în asemenea cazuri, toţi colegii ne-ar fi de ajutor pentru a putea interveni”, a precizat Bălăceanu.
„Vor mai fi asemenea nenorociri!”
Medicul Nedelcu a subliniat că acesta nu este un caz izolat, pentru că noi, Câmpulungul, suntem pe o arteră importantă şi trebuie să ne mai aşteptăm la asemenea dezastre: ”Suntem în drum spre Braşov, în drum dinspre Transilvania spre Mare, deci vom avea, îmi pare rău că trebuie să mă gândesc la ce e mai rău, dar aşa trebuie gândit şi totul trebuie judecat şi pregătit pentru asemenea situaţii, suntem pe acest traseu şi se vor mai întâmpla cu siguranţă asemenea probleme. Îmi pare rău că trebuie să spun. A fost cu totul întâmplător că nu s-au întâmplat până acum. Evenimente din astea vor mai fi pentru că sunt drumurile bătute sunt de variantă Braşov, Bucureşti, vor mai fi! Accidente se întâmplă des, dar de aşa manieră vor mai fi, suntem la drumul mare! Trebuie să fim pregătiţi pentru ce va urma!”, a subliniat medicul Nedelcu.
Totodată, medicul Mihai Nedelcu a mai subliniat că fiecare pacient a beneficiat de medic şi asistent, fiecare a fost preluat de o echipă, iar până când pacientul a fost preluat de echipele din Capitală, fiecare echipă a avut grijă de pacient.
Directorul medical Pană a ţinut să le mulţumească colegilor asistenţi din cadrul spitalului , cei care au răspuns prezent în acea seară, oameni care au venit la locul de muncă chiar fără a fi solicitaţi: „Le mulţumesc colegilor asistenţi care au răspuns cu promptitudine chemării noastre. În afară de asistenţi au fost chemate infirmierele, îngrijitoarele de curăţenie, brancardieri. Au dat un exemplu pozitiv şi mobilizarea a fost exemplară. Cum spunea domnul doctor Nedelcu că trebuie să ne mai aşteptăm la asemenea evenimente, pot să spun că spitalul nostru este pregătit atăt ca resurse umane, cât şi ca parte materiale ca să putem interveni la orice eveniment.”, a subliniat Pană.