Timp de o lună, cele mai înalte dinstincţii militare de război ale României sunt puse la dispoziţia celor care urcă treptele Mausoleului Mateiaş, din judeţul Argeş.
Expoziţia mai cuprinde decoraţii, medalii şi insigne ale armatei române. O parte dintre acestea au fost primite şi purtate de ofiţeri musceleni.
Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul” este cea mai înaltă distincție militară de război a României, instituită de regele Ferdinand prin Înaltul Decret nr. 2968 din 26 septembrie 1916 și ratificată prin Înaltul Decret nr. 3249 din 21 decembrie același an. Ordinul era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1 acesta era organizat pe trei clase III, II și I – cu precizarea expresă că „nimeni nu poate obține o clasă superioară dacă nu este decorat cu clasa III”.
Ordinul a fost atribuit pentru prima dată la 28 septembrie 1916 (Înalt Decret no. 2970 din 28 septembrie 1916), unui număr de 9 ofițeri români care s-au distins în Bătălia de la Turtucaia și operațiile militare inițiale din Dobrogea.
La Mausoleul Mateiaş sunt expuse publicului ordinul ,,Mihai Viteazul”, ordinul de război care a aparţinut eroului câmpulungean maior Grigore Grecescu, decoraţiile obţinute de marele general Iosif Teodorescu cel care a apărat capitala la 23 august 1944, steaua româniei în grad de ofiţer, coroana româniei în grad de comandor.
Mai sunt expuse şi două insigne purtate de voluntarii transilvăneni ce au participat la Primul Război Mondial, una foarte mică şi o miniatură a crucii comemorative de război ce se purta în zilele normale, de către participanţii la război.
Programul de vizitare este zilnic între orele 09.00 – 19.00.