-0.9 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Povestea filmului ,,Faleze de nisip”, singura peliculă românească interzisă de Ceauşescu

Alte Știri

În anii ’80, Partidul Comunist Român ținea morțiș ca toate noile realizări artistice să surprindă elemente ale liniei oficiale promovate de Nicolae Ceaușescu. Filmele trebuiau să prezinte aspecte pozitive din viața de zi cu zi a cetățenilor, în conformitate cu directivele partidului, cel care deținea monopolul absolut al societății, pentru că prin cinematografie se dorea conturarea „omului nou” (care trebuia să fie total supus partidului). Însă filmul care a sfidat aceste bariere a fost „Faleze de nisip” (1983), apărut în regia lui Dan Pița, ce a părut rebel pentru acele vremuri.

,,La atât m-am priceput eu”, a spus regizorul Dan Piţa prezent pe meleagurile muscelene într-o întâlnire cu mass-media. L-a avut alături pe actorul Gheorghe Visu. Împreună şi-au adus aminte de problemele pe care le-au avut cu filmul românesc, singura peliculă scoasă de pe ecrane.

Povestea filmului Faleze de nisip este una sinuoasă. La doar trei zile de la premieră, pelicula a fost scoasă de pe ecrane, iar copiile confiscate. În anul următor, în august, din discursul lui Nicolae Ceauşescu de la celebra Consfătuire de lucru de la Mangalia, reiese şi motivul “arestării” filmului. Scenaristul, Bujor Nedelcovici şi regizorul, Dan Piţa au „denaturat realitatea socialistă”. Filmul este retrimis la masa de montaj pentru a fi curăţat de secvenţele duşmănoase. Chiar şi aşa, filmul a rămas inaccesibil publicului până în 1990. În Faleze de nisip, doctorul Cristea, un om trecut de prima tinereţe, egoist, indiferent, se află în concediu la mare. Liniştea vacanţei îi este tulburată cînd, la malul mării, îi sunt furate lucrurile. Obişnuit să i se dea întotdeauna dreptate, el susţine la Miliţie că vinovat este un tânăr de pe plajă. Deşi acuzatul nu-şi recunoaşte fapta, doctorul nu admite că s-ar fi putut înşela. Tinerii, crede el, sunt întotdeauna vinovaţi.

Fără a menționa titlul operei cinematografice „Faleze de nisip”, Ceaușescu a spus: „Am văzut nu demult un film prezentând un tânăr muncitor de astăzi. Cum arată și ce reprezintă tânărul muncitor din patria noastră? Mă întâlnesc, știți bine, permanent, cu milioane de tineri. Discut cu ei, îi cunosc. Vezi la ei dragoste față de muncă, față de partid și de patrie, față de socialism. […] Dar scenaristul și regizorul care au realizat filmul, precum și cei care l-au aprobat, nu cunosc, se vede, tineretul patriei noastre. Nu se poate să mai admitem să se producă asemenea filme.” 

Proiecţia în aer liber a filmului ”Faleze de nisip” al cărui regizor este Dan Pița şi actorul Gheorghe Visu a avut success la Lereşti. Zeci de persoane au participat la Festivalul de Film ”CineSat”, eveniment ce a reunit personalități ale cinematografiei și televiziunii românești, dintre care amintim pe Elisabeta Bostan, Dorel Vișan, Șerban Marinescu, Dan Pița, Nicolae Mărginenau, Maria Ploae, Lucia Hossu Longin, Bogdan Ficeac, Mircea Diaconu, Laurențiu Damian, Cătălin Mitulescu, Doru Nițescu, Ada Condeescu, Viorel Costea, Manuela Cernat, Victor Rebenciuc, Horațiu Mălăele, Gheorghe Visu, Titus Vîjeu, Cătălin Saizescu și alții.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie