Numărul mic de şcoli din România care deţin autorizaţie de securitate la incendii reprezintă rezultatul legislaţiei existente de-a lungul timpului, IGSU precizând că doar clădirile construite după 1998 sau cele la care se fac diverse lucrări trebuie să aibă autorizaţii.
Principalele măsuri de securitate la incendiu necesar a fi adoptate pentru unitățile de învățământ sunt, asigurarea a două căi de evacuare, echiparea cu instalații de stingere a incendiilor (hidranți interiori, hidranți exteriori), echiparea cu instalații de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, echiparea cu instalații pentru iluminatul de siguranță, dotarea cu mijloace de primă-intervenție (stingătoare).
„Articol unic. – (1) Termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 633 din 21 iulie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 30 septembrie 2017”, potrivit raportului adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.
Administraţia locală a comunei Lereşti a întocmit toată documentaţia necesară pentru a intra în legalitate, dar a şi realiat lucrările ce se impun. În acest sens, primarul comunei Lereşti, Marian Toader a precizat : “Suntem în proces de depunere a documentaţiei pentru autorizarea de securitate la incendiu. Am realizat o serie de lucrări, cele care se impuneau, la toate instituţiile de învăţământ din comună. Sunt convins că noul an şcolar va începe cu instituţii sigure pentru copiii noştri”, a subliniat acesta.