Activităţile desfăşurate de structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş în primul semestru al anului 2017 au vizat creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală si siguranţa rutieră, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale, asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a I.P.J. Argeş.
În primele 9 luni 2017 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş a înregistrat cu 8,3% mai puține infracțiuni sesizate faţă de perioada similară a anului precedent.
Raportat la perioadele similare ale anilor 2009-2017, este al șaptelea an consecutiv în care infracţionalitatea sesizată este în scădere. Peste 77% faptele penale sesizate sunt cu autori cunoscuţi, iar 10% dintre acestea au fost constatate în flagrant delict.
Infracţiunile sesizate în mediul urban reprezintă 53,63% din total sesizări înregistrate şi au scăzut cu peste 6% față de perioada similară a anului precedent. În mediul rural infracțiunile sesizate au scăzut cu peste 10%.
Majoritatea infracțiunilor sesizate, aproximativ 60%, o reprezintă infracțiunile de natură judiciară, însă și acest segment înregistrează o scădere de peste 7,5 %. În mediul urban scăderea este de aproape 6 %, iar în rural de peste 9%.
Infracțiunile contra patrimoniului sunt de asemenea în scădere cu 3,6% față de primele 9 luni ale anului 2016 şi cu 24% faţă de primele 9 luni ale anului 2015. Tendinţa descrescătoare se menţine atât în mediul urban (-3,3%) cât şi în mediul rural (-3,5%). Diminuarea faptelor penale contra patrimoniului este dată, în principal, de scăderea numărului de infracţiuni de furt. Pentru al cincilea an consecutiv IPJ Argeș înregistrează scăderi la acest tip de infracțiuni (-35,9% față de 2013). În mediul urban furturile au scăzut cu peste 8,5% , iar în mediul rural scăderea este de aproximativ 4%.
În primele 9 luni ale anului 2017 nu au fost înregistrate infracţiuni de tâlhărie sau viol urmate de moartea victimei, fapte de omor comise cu arme de foc, la comandă sau pentru reglare de conturi.
De asemenea scad și infracţiunile de loviri şi alte violenţe cu peste 14%.
În primele 9 luni ale anului 2017, ca urmare a activităților desfășurate de structurile de investigații criminale au fost destructurate 3 de grupari infracționale, dintre care una (cu 20 de membri cercetați) pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și spalare de bani. În acest caz, în urma efectuării a 32 de percheziții domiciliare, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii unor măsuri asiguratorii 27 de autoturisme, 181.000 de lei, peste 51.000 de euro și peste 2000 de lire sterline şi 1000 de franci elveţieni, aproximativ 270 de grame de bijuterii precum și alte bunuri.
În perioada analizată, infracţiunile stradale, reprezintă 2,2% din totalul infracţiunilor sesizate. Raportat la perioada 2009-2017, este al șaselea an consecutiv când această categorie de infracţiuni înregistrează scăderi. Majoritatea infracțiunilor stradale sesizate sunt înregistrate în mediul urban. Deși cele mai multe infracțiuni săvârșite în mediul stradal sunt cele de furt, numărul acestora înregistrează o scădere cu peste 25%. Infracţiunile stradale comise pe timp de noapte au scăzut cu peste 6% aceeași perioadăa anului precedent, iar cele săvârşite pe timp de zi au înregistrat o scădere de peste 39%.
Crește cu 1,46% numărul apelurilor primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Majoritatea intervențiilor (59%) au avut loc în mediul rural. 1,6% dintre apeluri au fost false, în toate cazurile fiind aplicate sancțiuni contravenționale, a căror valoare totală depășește 78.000 de lei.
În perioada analizată 2,07% din totalul infracţiunilor sesizate au fost infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. 86,4% dintre infracțiunile sesizate în acest domeniu reprezintă depășiri ale termenului legal depunere a armei și a muniției la un armurier autorizat.
Infracţiunile economico – financiare reprezintă 7,7% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul I.P.J. Argeș, iar în perioada analizată acestea înregistrează o scădere de 28,88%. În mediul urban scăderea este de 14%, iar în mediul rural de 53,25.
Pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor de evaziune fiscală, polițiștii de investigare a criminalității economice au efectuat 71 perchezitii domiciliare în dosarele penale instrumentate.
Alături de tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate în cauzele instrumentate s-a avut în vedere şi recuperarea prejudiciilor aduse bugetului de stat. Astfel, in primele 9 luni ale anului 2017 au fost instituite măsuri de indisponibilizare (sechestre asiguratorii) a unor bunuri în valoare de 5.859.090 lei și au fost recuperați peste 1.300.020 de lei, conform art. 10 din Legea 241/2005.
Numărul accidentelor rutiere cu consecințe grave scade la nivelul județului Argeș cu aproximativ 4%. De asemenea scade cu 28% și numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere.
Cauzele principale de producere a accidentelor rutiere grave au fost „Viteza” (aproximativ 17% dintre accidente), ”traversare neregulamentară pietoni” (16% dintre accidente), abateri bicicliști” (13% dintre accidente) și „neacordare prioritate pietoni” (aproximativ 10% dintre accidente).
Dintre accidentele grave, 37,08% s-au produs pe drumurile naționale, iar peste 42 % s-au produs în intervalul orar 06,00-14,00.