3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Se împlinesc 98 de ani de la dispariția celei care a fost denumită Bunica României Mari

Alte Știri

Centrul de Cultură „Brătianu” va organiza în data de 1 februarie 2018, începând cu ora 1100, la Conacul Brătienilor, un simpozion dedicat Piei Brătianu, la care vor participa elevi de la Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu din Ștefănești.

Anul acestaîn luna februarie, se împlinesc 98 de ani de la dispariția celei care a fost denumită Bunica României Mari. Pia Brătianu, pe numele de fată Pleșoianu, a fost soția lui Ion C. Brătianu, figură marcantă a politicii românești. În lunga sa viață, a putut fi, alături de soțul său, în mijlocul evenimentelor, de la Mica Unire, aducerea regelui Carol I până la obținerea Independenței, iar apoi, alături de fiii săi, la Primul Război Mondial, dar mai ales la Marea Unire.

Pia Brătianu a fost, după cum scria istoricul Ion Nistor, zeitatea nevăzută care “a suflat vânt bun în pânzele corabiei cu care Brătienii au navigat bărbătește și cu mult folos pentru țară prin furtunile istoriei noastre. Parcă Dumnezeu a smuls-o pe fiica pitarului Luca Pleșoianu din previzibilul ei destin neînsemnat, de mică boiereasă din Râmnicu-Vâlcea, și i-a dat altul: acela de suflet neînfrânt al unei familii care a dat României patru prim-miniștri și o pleiadă de savanțși artiști. Fărăea, marea dinastie politică a Brătienilor nu ar fi avut aceeași vigoare. Fiindcă nici una dintre marile lor realizări istorice nu s-a petrecut fărăștirea și fără părerea Piei. Și n-a fost decât o femeie simplă, dar cu un formidabil instinct care i-a condus fiecare pas în viață”.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie