5.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

IPJ Argeş: Bilanţul activităţii poliţiştilor în 2017!

Alte Știri

În anul 2017, activitatea inspectoratului a fost concentrată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române, și a vizat:

Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi  siguranţa rutieră;

Prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale;

Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;

Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

În organigrama inspectoratului se regăsesc la nivel central 12 servicii și 2 birouri independente, iar la nivel teritorial 3 poliţii municipale, 4 poliţii orăşeneşti, 17 secţii de poliţie rurale şi 95 posturi de poliţie comunale.

În anul 2017, Inspectoratului de Poliție Județean Argeș i-au fost alocate 24 de autospeciale.

Din fondurile bugetare alocate pentru anul 2017, au fost efectuate lucrări de reparaţii/întreţinere/amenajare/modernizare a unor spaţii de lucru pentru poliţiştii din cadrul a 24 posturi de poliție, 4 secții rurale de poliție, o poliție municipală (Curtea de Argeș) și 5 structuri de la reședința inspectoratului.

Valoarea lucrărilor efectuate depășește 333.000 de lei.

Au fost achiziționate echipamente IT, în valoare de peste 51.000 de lei .

În cursul anului 2017 au fost iniţiate şi implementate proiecte şi  campanii în cadrul cărora s-au abordat, secvenţial, diferite genuri de infracţiuni circumscrise domeniilor prioritare.

În acest sens, exemplificăm :

  • Programul naţional de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului
  • Program naţional de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor
  • Proiect național ,,ŞCOALA SIGURANŢEI TEDI”
  • Proiectul punctual de prevenire a infracțiunilor de înșelăciune și furt în mediul rural
  • Proiectul privind creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor din judeţul Argeş, derulat in colaborare cu A.T.O.P.
  • Campania de prevenire a violenţei în familie – ,,Aripi Frânte”.

Pentru îmbunătăţirea ordinii şi siguranţei publice s-a asigurat un sistem integrat de acţiune a tuturor structurilor ce participă la siguranţa cetăţeanului (poliţie-jandarmi – poliţie locală).

Eforturile depuse de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş, împreună cu celelalte instituţii abilitate, au dus la menţinerea sub control a fenomenului infracţional, reuşindu-se diminuarea criminalităţii în judeţ pentru al șaselea an consecutiv.           

Analiza principalelor genuri de infracțiuni relevă diminuarea atât a infracțiunilor de natură economică (-21%), cât și a celor de natură judiciară (-6,12%),  această ultimă categorie  deținând o pondere semnificativă din totalul celor sesizate.

Infracțiunile judiciare reprezintă cea mai mare pondere a infracțiunilor sesizate (60%) și cunosc un trend descendent atât în mediul urban (-5,8%), cât și în mediul rural cu (-6,3%).

Infracțiunile contra persoanei reprezintă 31% din totalul infracţiunilor sesizate şi scad față de anul anterior cu 11,8%.

Infracțiunile de lovire și alte violențe au scăzut cu 11,4%, iar numărul infracțiunilor de viol s-a diminuat cu 33,89%.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 39,9% din totalul infracţiunilor sesizate şi scad pentru al cincilea an consecutiv (cu 3,2% față de 2016 și cu 43% față de 2012.).

Diminuarea faptelor penale contra patrimoniului este dată, în principal, de evoluţia infracţiunilor de furt, care înregistrează pentru al cincilea an consecutiv o scădere semnificativă (-5,48% fata de 2016).

Se înregistrează scăderi, în principal, la faptele de furt din auto cu 11% și de auto cu 17%.

Aproximativ 11,8% dintre infracţiunile de furt au fost descoperite în flagrant.

Infracțiunile de tâlhărie cunosc o ușoară scădere (-1,53% față de anul 2016).

În cursul anului 2017, infracţiunile comise în mediul stradal se menţin la valori reduse, reprezentând doar 2,2% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului. Raportat la perioada 2009-2017, este al cincilea an consecutiv când această categorie de infracţiuni înregistrează scăderi.

Criminalitatea stradală este caracterizată de infracţiuni fără un pericol social deosebit, fiind mai mult specifică mediului urban, unde s-au inregistrat 95% din totalul acestor fapte (majoritatea pe raza municipiului Pitești).

Infracţiunile de furt reprezintă 91,6% din criminalitatea stradală şi cunosc o scădere de 7,8 % față de 2016. Aproximativ 40% din totalul faptelor de furt sesizate sunt de componente din auto.

71% dintre infracțiunile stradale au fost comise pe timpul nopții și 29% pe timpul zilei.

În mediul rural au fost sesizate cu 9,16% mai puține fapte penale faţă de anul anterior. Din analiza infracţiunilor comise rezultă că 38% dintre acestea sunt infracţiuni contra patrimoniului, 34% infracţiuni contra persoanei, diferenţa constituind-o alte categorii de fapte penale.

Infracţiunile contra persoanei sesizate în mediul rural se diminuează cu 16,3%, majoritatea (60,7%) fiind infracțiuni de lovire și alte violențe.

Furtul, deşi în scădere cu 1%, reprezintă în continuare una dintre cele mai frecvente infracțiuni sesizate in mediul rural. Majoritatea infracţiunilor de furt sesizate sunt cele din gospodării, curţi ori anexe gospodăreşti (22,46 %), din locuinţe (18,29) şi de păsări și animale (8%).

Pentru prevenirea acestor categorii de fapte au fost dispuse măsuri de intensificare a activităţilor de conştientizare a populaţiei privind măsurile de autoprotecţie.

Ca urmare a activităților desfășurate de structurile de investigații criminale, au fost destructurate mai multe grupări infracționale.

Cea mai elocventă este gruparea de la Curtea de Argeș cu 20 de membri cercetați pentru savârșirea infractiunilor de proxenetism și spălare de bani. În acest caz, la data de 04 iulie 2017, au fost efectuate 32 de perchezitii domiciliare, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii unor măsuri asiguratorii 27 de autoturisme, 181.000 de lei, peste 51.000 de euro și peste 2000 de lire sterline şi 1000 de franci elveţieni, aproximativ 270 de grame de bijuterii precum și alte bunuri.

Totodată, politisti din cadrul Biroului Investigații Criminale Pitești și Secției Rurale Bascov au destructurat cele 2 grupări infractionale (care, in data de 26 septembrie 2017 au participat la o stare conflictuală în zona centrală a comunei  Bascov. Dosarul a fost soluționat prin trimiterea în judecată a 24 de persoane (4 în stare de arest preventiv și 20 sub control judiciar).

În anul 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016,  polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat cu 44% mai multe controale ca în anul precedent și au anulat cu 12% mai multe permise de armă și au ridicat în vederea confiscării cu 74% mai multe arme de foc.

Pe parcursul anului 2017, efectivele Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au înaintat către unitățile de parchet, cu propuneri de trimitere în judecată, cu 18,75% mai multe dosare penale decât în anul precedent. În 52% dintre aceste dosare, cercetarea s-a efectuat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, iar unitățile de parchet au emis 63 (+1) de rechizitorii.

S-a avut în vedere şi recuperarea prejudiciilor aduse bugetului de stat, pe parcursul cercetării penale au fost dispuse măsuri de indisponibilizare pentru bunuri în valoare de 14.704.120 de lei și au fost recuperate sume cu 22% mai mari decât în anul 2016 conform art. 10 din Legea 241/2005).

Pe parcursul urmăririi penale au fost efectuate 94 perchezitii la locuințele a 79 de suspecți și sediile comerciale administrate de aceștia.

În anul 2017 activitățile polițiștilor au vizat atât prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, cât şi faptele ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos. Astfel:

  • au fost organizate cu 13% mai multe acţiuni;
  • au fost înregistrate cu 37% mai multe infracţiuni;

Au fost dispuse măsuri preventive față de 11 persoane, au fost aplicate 1092 sancţiuni contravenţionale, au fost confiscaţi 1109 m.c, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 42 autovehicule şi 110 atelaje.

În ceea ce privește activitatea de urmărire, extrădare şi supraveghere judiciară, în anul 2017, au fost executate cu 9,62% mai multe mandate de arestare preventivă și cu 6,25% mai multe mandate europene de arestare decât în anul precedent.

În ceea ce privește măsurile preventive luate în cadrul dosarelor penale aflate în lucru, au fost reținute cu 30,76% mai multe persoane. De asemenea numprul persoanelor cercetate sub control judiciar a crescut cu 16,78%.

În anul 2017 au fost soluționate cu 13% mai multe dosare cu autori necunoscuți decât în anul precedent.

Cu ocazia acțiunilor desfășurate, efectivele de poliție rutieră au constatat 1542 de infracțiuni, au aplicat peste 50.800 de sancțiuni contravenționale și au reținut aproape 5500 de permise de conducere.

Pe raza județului Argeș numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 2,8%. De asemenea numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut cu 26,41%. 36,4 % dintre accidente s-au produs în mediul urban, iar celelalte în mediul rural.

Principalele trei cauze ale producerii accidentelor de circulatie sunt:

  • traversarea neregulamentara a pietonilor prin loc nepermis 19%;
  • viteza excesiva și neadaptată 18,4 %
  • abateri bicicliști 10,8%. 

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie