5.7 C
Campulung Muscel
joi, 21 noiembrie, 2024

Au înflorit LALELE ÎN COPAC! Porți deschise la Câmpulung…

Alte Știri

Asociația Europeană a Caselor Istorice organizează Săptămâna Patrimoniului European, 24- 27 mai, în jurul sloganului “Casa noastră, patrimoniul tău”/ “Our House, Your Heritage”. Evenimentul îşi propune să evidențieze contribuția lor importantă la societățile noastre, să promoveze schimburile cu publicul – şi în special cu generațiile mai tinere şi să încurajeze colaborarea cu artele vii.

 

În Europa, casele istorice private sunt o reflectare a celor care au construit și au trăit acolo, adesea strămoșii actualilor proprietari. Acestea sunt martorii creativității și contribuției lor la istoria țării lor. Existența lor este o carte de istorie în care toată lumea poate citi trecutul în toate dimensiunile sale, dar mai ales în ceea ce îi oferă societății în termeni sociali, culturali și economici. Aceste case trăiesc pentru că proprietarii lor fac eforturi majore, atât din punct de vedere financiar, dar mai ales din pasiune. Pentru a le face să trăiască, pentru a le deschide publicului și pentru a le împărți cu ceilalţi este adesea o activitate de-a lungul vieții, și fără ei, această moștenire ar fi dispărut aproape în întregime odată cu cunoștințele care vin cu ea. La Câmpulung există Vila Golescu care și-a deschis larg porțile pentru vizitatori.
În această vilă se păstrează arhivele lui Vasile Golescu, amintiri cu privire la studiile lucrărilor sale și crearea parcului splendid pe terase în care vă invităm să mergeți.
Trebuie să descoperiți speciile aclimatizate acolo, în special pini Douglas, Ginko Biloba, copacul lalea, care nu sunt deloc o varietate indigenă și planul frumos al parcului, cu vedere spre vale. O hartă a parcului vă va ghida.
Fundația Pro Patrimonio este dedicată acestei sarcini, cu mijloace proprii și ale donatorilor, ale voluntarilor, fără de care nu s-ar putea realiza acest mare proiect în ceea ce privește familia Golescu.

Vila Golescu este un exemplu al acestei vieți europene. Constructorul Vasile Golescu a studiat ingineria la Ecole des Eaux și Forêt de Nancy din Franța. Această școală, înființată în 1824 de către regele Charles X, a primit studenți din întreaga Europă și mai ales mulți români care au contribuit la organizarea gospodăririi pădurilor imense și splendide din România.
Ultimul lor descendent ne-a instruit, oferindu-ne casa lui, cu arhivele sale și cu mobilierul de familie pe care îl furnizează în întregime.
Această poveste a condus, în mod firesc, Fundația Pro Patrimonio spre a desfășura o parte din activitățile sale în direcția naturii și a peisajului și să le deschidă ca ateliere educaționale și practice timp de mai mulți ani, fiecare an având câte o temă diferită. Este un subiect extrem de modern, pentru că este cunoscut faptul că natura și biodiversitatea sunt obiectul unor agresiuni puternice și educarea, sensibilizarea, demonstrarea legăturilor care există între natura și noi sunt sarcini o importanță extremă.

Ce nu știați despre Parcul Vilei Golescu

Aflată pe strada Dimitrie Golescu (în prezent Soldat Golescu) la nr. 3, vila este construită de silvicultorul Vasile Golescu, fiul revoluţionarului paşoptist Alexandru Golescu–Arăpilă. Şcolit la Paris şi Nançy, şef al Ocolului Silvic Muscel, intelectual de prestigiu, botanist desăvârşit, Vasile Golescu a realizat în parcul vilei o adevărată grădină botanică, cu plante exotice, aduse din America de Nord, China, Japonia, Caucaz etc., aclimatizate la condiţiile locale, cum nu se găsesc multe în ţară. Aici pot fi admirate magnolii cu flori albe, arborele cu lalele (Liryodendron tulipifera), arborele pagodă (Ginkgo biloba), Duglasul verde (Pseudostuga taxifolia), Duglasul albastru (P. glauca), toate din America de Nord, Salcâmul japonez (Sophora japonica), Molidul de Caucaz (Picea orientalis), etc.

Oraşul Câmpulung se mândreşte cu un arbore deosebit, a cărui poveste se leagă de celebrul scriitor, Jules Verne. Copacul este cunoscut sub numele de „Tulipan” sau „Arborele cu lalele” şi are o istorie la fel de interesantă precum florile sale galben-verzui cu puţină nuanţă de portocaliu. Se spune că acest tip de arbore înfloreşte o dată la şapte ani. Ciudat este faptul că şi anul trecut tulipanul din Câmpulung a înflorit, bucurându-i pe localnicii din zonă şi nu numai.

Înflorirea are loc în perioada aprilie – iunie, florile rezistând între 3 si 6 săptămâni, în funcţie de vârstă, dimensiunile arborelui şi mai ales de condiţiile de mediu.

În mijlocul parcului întins pe o suprafaţă de numai o jumătate de hectar, se află frumoasa construcţie “Vila Ştefan Golescu”, după numele naşului de căsătorie a lui Alexandru Golescu-Arăpilă cu Caterina Vlădoianu. Vila este construită în stilul vechilor case boiereşti, după proiectul ing. Vasile Golescu. Prezintă la faţada principală un foişor deschis pe coloane din piatră de Albeşti. O construcţie situată la nord de vilă este inspirată din arhitectura cantoanelor silvice austriece.

Ultimele Știri

Pericolul ascuns din grădini: Plantele străine invazive și impactul lor asupra naturii

Pericolul ascuns din grădini: Plantele străine invazive și impactul lor asupra naturii. Ai observat vreodată o plantă aparent inofensivă...

Alte știri din aceeași categorie