Un nou izvor cu apă rece și bună pe Valea Iederii, din Poienarii de Muscel! Prin 2014, aflat în dilema insuficienţei apei în localitate, pentru povernele care consumau din reţeaua publică, riscând să-i lase pe locuitori fără principala utilitate în gospodării, primarul s-a decis să creeze o rezervă.
„Am luat toate văile la „pipăit”, pe toate văile am mers pe jos, ca să găsesc un izvor undeva. Când am venit aici şi am văzut că, jos, valea este uscată, iar aici curgea apă şi curgea cu debit… Am conductă îngropată”, a continuat acesta.
Cea mai importantă lucrare din acest an a primăriei Poienarii de Muscel constă într-o captare de apă, amenajată pe Valea Iederii, într-o zonă înaltă, nelocuită, la distanţă de casele oamenilor, pentru a avea certitudinea unei surse nepoluate de resturile din gospodării.
Probele luate pe Valea Iederii indică o apă de calitate!
„Înainte de a începe lucrarea, am făcut analiza apei şi era păcat ca Valea Iederii să ne dea „bună ziua” prin comună, iar noi să n-o folosim. Va fi o apă ca la frigider. Rece şi bună”, a spus primarul cum i-a venit ideea valorificării acestei resurse, care funcţionează prin cădere, nefiind nevoie să investească în pompe.
„Ne-am gândit că, dacă apa este gratis şi vine prin cădere liberă şi mai este şi bună, de ce să n-o captăm?”, a mai adăugat edilul. Investiţia constă într-un bazin de captare, staţie de clorinare, bazin de denisipare, plus bazinul propriu-zis, din care apa este dirijată către operaţiunea de tratare.
„Apa va fi sub control, nu se va da drumul în localitate decât după ce vom avea toate avizele”, a adăugat primarul Banzea. Cantitatea de apă provenită din această rezervă va intra în reţeaua localităţii, pentru a alimenta toate satele.
„De exemplu, satul Poienari va fi alimentat de acest izvor, iar către celelalte sate va fi pompată. Vor beneficia de această treabă satele Poienari şi Valea Îndărăt. Însă noi am calculat în aşa fel încât bazinul pe care l-am proiectat acolo sus este peste bazinul central al comunei. Avem deja în comună 4,5 atmosfere din bazinul central, care este în prezent funcţional, iar cel nou este la 8,5. Este peste el cu mult, dar nu-i las decât o atmosferă peste el, să fie la 5 atmosfere, ca să poată să-l umple pe acela gratis. Să nu mai fie nevoie de pompe”, a încheiat Ion Banzea.
Stadiul investiţiei este estimat de primarul Ion Banzea la 30%. „Lucrăm în continuare.”, a precizat şeful Executivului, lăsat un pic în aşteptare de firma câştigătoare a licitaţiei, nevoite să ia o pauză din lipsa fondurilor, pe care trebuie să le asigure Ministerul Dezvoltării Regionale.
Ca o paranteză, captarea este susţinută financiar din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin intermediul căruia ministerul virează executantului banii pe măsură ce încheie o etapă şi depune cererea de rambursare a cheltuielilor întreprinse. „Ieri (n.r. 20 septembrie 2018), am avut o şedinţă de Consiliu Local, în cadrul căreia am aprobat o rectificare bugetară, am primit bani şi le dăm 1,1 miliarde (n.r. lei vechi), cât am primit. Aşa se procedează: primesc banii, lucrează o serie, decontează”, explica primarul Ion Banzea. Valoarea proiectului acceptat la finanţare prin P.N.D.L. este în jurul a 4 miliarde de lei vechi.