Semnificația numelui Andrei aflat sub ocrotirea apostolului! Sfântul Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie.
Numele Sfântului Apostol Andrei a devenit îndrăgit și foarte răspândit în lume. Andrei este “cel dintâi chemat” de Iisus Hristos la apostolat. Scriptura îl mai descoperă pe apostolul Andrei la înmulțirea pâinilor și a peștilor (Ioan 6, 8-9) și după învierea lui Lazăr când, împreună cu Filip, îi spune lui Hristos că niște elini, veniți în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paștelui iudaic, doresc să-L vadă (Ioan 12, 20 – 22).
Numele Andrei derivă din grecescul “andreas”, care înseamnă „viteaz”, “curajos”, „bărbătesc”.
Se spune că apostolii au tras la sorți zonele pe care urmau să le pelegrineze pentru a duce mai departe Cuvântul lui Dumnezeu, iar Sfântului Andrei i-a revenit și zona Scitiei, care este Dobrogea de astăzi. Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci.
Sfântul Apostol Andrei are pentru români și pentru multe dintre popoarele balcanice numeroase semnificații, dintre care unele mistice. Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se susține că acest nume – Andrei – Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul.
Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la caderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre peștera unde aceasta a viețuit.
Este motivul pentru care cei care poartă numele Andrei sau derivate ale acestuia fac parte din categoria oamenilor care posedă al șaselea simț. Mulți dintre aceștia nu sunt conștienți de această fantastică abilitate, dar au adesea capacitatea de a-i uimi pe cei din jur cu intuiția lor.
De la numele Andrei derivă alte nume cum ar fi: Andreea, Andries, Andu, Andru, Andruta, Andrusa, Andrusca, Andras, Andra, Andrada, Andreas, Andi, Deia sau Deea.