Zilele comunei Lereşti au fost deschise cu lansarea unui volum despre Marea Unire
Deschiderea ediţiei din acest an a Zilelor Comunei Lereşti a avut duminică, la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu” din Voineşti, cu un eveniment cultural distinct. Este vorba despre prezentarea noului volum din Ciclul „Istorii Neconvenţionale din Muscel”, autor fiind Sterian Pricope, lucrare dedicată integral contribuţiei muscelene la realizarea Marii Uniri.
Invitaţi de onoare au fost academicianul Gheorghe Păun şi regizorul piteştean Şerban Marinescu, ultimul fiind şi autorul prefaţei, în care, printre altele, a menţionat că în textele cărţii a descoperit posibile scenarii pentru viitoarele sale filme.
Volumul restituie memoriei locale, printre altele, personaje şi evenimente uitate sau cenzurate în anii regimului comunist, precum şi fotografii şi documente din arhive interne sau străine, publicate în premieră în România. Iată câteva titluri din sumarul atractiv pentru orice iubitor de istorie şi, în general, de lectură: Musceleanul Nicolae N. Rucăreanu şi pledoaria lui din revista „Transilvania” pentru o cale ferată între Braşov şi Câmpulung; Muscelul în timpul ocupaţiei germane: fotografii inedite din albumul unei asistente medicale; Condamnaţi la moarte pentru că au strigat „Trăiască România Mare; Povestea de război a unui ostaş muscelean: mângâiat de Regină, decorat cu Virtutea Militară, avansat în grad şi însurat! Cum primul război mondial a fost subiectul principal, atmosfera de atunci a fost sugerată de prezenţa unor prieteni echipaţi în uniforme militare de epocă.
În cuvântul său, autorul a evocat faptul că, în urmă cu 30 de ani, s-a căsătorit cu o localnică, după care s-a stabilit în Lereşti. Cu volumul pe care l-a prezentat duminică, Sterian Pricope a ajuns la cea de-a şasea apariţie editorială care are ca subiect istoria Câmpulungului şi a Muscelului.