3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

VIDEO: Tradițiile și obiceiurile armânești!

Alte Știri

Tradițiile și obiceiurile armânești! Acestea au fost puse pe tapet la Centrul Cultural ,,Apa Sărată” din Câmpulung, duminică 5 mai de la ora 13.00. Aici s-a organizat un simpozion cu tema ,,Personalități în spatele sîrmei ghimpate, pentru libertate”.

Cu ocazia acestui eveniment pe pereții localului au fost expuse straie armânești și muscelene, din colecția Vanghea Dimitrijeva Kuzmanoska, de la Universitatea Goce Delcev Stip, Republica Macedonia.

La eveniment a fost invitat și Pero Tsatsa, din Republica Macedonia dar nu a putut ajunge pentru că a fost reținut în țara sa datorită alegerilor.

Organizatorul evenimentului Nicu Hagi, armân de asemenea a reușit să aducă câțiva invitați la eveniment ce au vorbit despre personalitățile din Muscel, armânești ce au suferit pentru libertate prin pierderea ei în închisori.

Au fost aduși în discuție Mihai Moș Andrei, Petre Țuțea, familia Arnăuțoiu, Radu Gyr, doctorul Serafim Pîslaru, George Topîrceanu care a fost prizonier în lagărele din Bulgaria, de unde a scris o carte.

Organizatorul Emil Hagi l-a invitat la microfon pe ziaristul și publicistul Stelian Pricope, din mâinile căruia a ieșit de sub tipare mai multe ediții ale cărții ,,Istorii neconvenționale”. Ziaristul a prezentat celor din sală un articol publicat de Radu Gyr în Universul literar, din data de 20 aprilie 1943.

Ion Octavian Bănică, nepotul marelui filozof Petre Țuțea a ținut un discurs despre unchiul său. A scris o carte în memoria celui care a fost mitropolitul Aiudului, cum îi spunea părintele Arsenie Papacioc lui Petre Țuțea. Atât de interesat de viața lui Petre Țuțea, cunoscându-l întâmplător pe Ion Octavian Bănică, l-a convins pe nepotul lui Țuțea să își adune toate informațiile din viața unchiului său pe care să le prindă în filele unei cărți. Așa a luat naștere cartea ,,Petre Țuțea mai aproape de Dumnezeu”. Arsenie Papacioc a fost armân, la fel și Petre Țuțea originar din Boteni.

La acest eveniment în dialog român – armân a fost prezent și academicianul Gheorghe Păun. În câteva cuvinte cele mai simple a spus despre armâni că sunt orgolioși, riguroși, deciși, căpoși, au identitate și memorie.

La final atmosfera a fost întreținută de grupurile vocale ,,Lilici Di Tu Munti” și ,,Piturnichi Di Tu Păduri” ale Clubului Copiilor Costești, coordonați de profesorul Sofia Vasilescu. Pe scenă au mai urcat Camelia Bizdu, Rodica Voicu, Ansamblul Plaiuri Muscelene, Grupul Vocal Miorița Jugur, și alți armâni care au cântat în limba lor tradițională.

 

 

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie