Întâlnirea fiilor satului Poienărei, scrie istorie. Asta pentru că a fost cea mai reușită ediție a evenimentului, dovedită de participarea a 500 de participanți în frunte cu ÎPS Calinic.
Ziua a fost una frumoasă ca sufletul celor care n-au pregetat să semneze “prezent” şi la ediţia din acest an. De la care au lipsit destui dintre obişnuiţii sărbătorii, din motive mai mult sau mai puţin obiective, dintre care cele politice nu pot fi excluse, deşi primarul Baciu este independent cam de multişor. Patriot până în adâncul sufletului, a dovedit-o şi în prima sâmbătă după prăznuirea Adormirii Maicii Domnului din acest an prin tot comportamentul său, dar şi prin prezenţa unei delegaţii artistice de fraţi de dincolo de Prut, pe care a invitat-o să bată cale lungă din raionul Căuşeni, Republica Moldova, până pe Valea Râului Doamnei.
Programul a fost unul dens, iar momentele artistice au întreţinut o atmosferă de-a dreptul extraordinară printre cei prezenţi, care s-au putut bucura şi de produsele tradiţionale culinare ori de altă natură. S-a cântat, s-au încins hore şi fraternitatea a fost la ea acasă, într-o sărbătoare populară de excepţie, de care organizatorii au motive să fie mândri!
Deschiderea a aparţinut formaţiilor locale “Muguraş de fluier”, coordonat de prof. Vasile Stănciulescu şi “Ciobănaşul”, care a evoluat în fără Claudia Rotaru, absentă din motive întemeiate.
Artiştii i-au încântat pe spectatori prin evoluţiile lor şi prin costumele sobre în care predominau culorile alb şi negru specifice sudului Transilvaniei, din care au venit cu sute de ani în urmă oieri ce s-au stabilit pe Valea Râului Doamnei.
Au urmat formaţiile moldovene din Hagimus – “Mugurel” şi “Tălăncuţa” – coordonate de primarul Anatolie Iepure, erou al războiului transnistrean (potrivit prezentării pe care i-a făcut-o primarul Virgil Baciu), care au impresionat prin grupul vocal feminin şi prin vigoarea dansurilor prezentate. Nu în ultimul rând au fost admirate costumele populare în culori vii, predominante fiind albul şi roşul, ca şi la căluşarii şi dansatorii de la Corbu-Olt, prezenţe tradiţionale în ultimul deceniu la Poienărei.
Respectând tradiţia, s-au acordat şi diplome pentru participanţi. Anul acesta, laureaţii au fost: primarul Anatolie Iepure, pentru prima prezenţă la eveniment cu ansamblul din Hagimus; preotul paroh Claudiu Samoilă, “venit să stea şi să păstorească în satul natal”; primarii Ştefan Benonie (Aninoasa), Liliana Dună (Mozăceni), Dragoş Boncea (Poienarii de Argeş), consilierii locali Dionisia Burilă, Valentin Grigoroiu şi viceprimarul Dan Aldea – potenţial candidat la postul de primar anul viitor, dacă va renunţa Virgil Baciu, ce şi-a anunţat public intenţia de a-l sprijini, deoarece au făcut echipă foarte bună şi este garanţia continuării proiectelor de dezvoltare în Corbi, consilierul judeţean liberal Gabriel Vasilescu şi ISU Argeş, care a avut o caravană profesionistă prezentă, ce a luat gratuit glicemia celor interesaţi, a făcut o instruire de acordare a primului ajutor în caz de urgenţă şi a pledat pentru voluntariat. De asemenea, au fost premiaţi cicliştii participanţi la ediţia a doua a Cupei “Fiii satului Poienărei”, în frunte cu campionul la triatlon, localnicul Alex Cujbescu.
În cursul evenimentului s-au intonat multe cântece patriotice – “Basarabie frumoasă”, “O rugăciune către Dumnezeu”, “Noi suntem români!” şi “Nu ne vindem ţara!”, care este un adevărat imn pentru mulţi dintre cei ce trăiesc pe aceleaşi coordonate sufleteşti ca şi Virgil Baciu. “România n-a avut/ Graniţe pe Prut!” şi “Trăiască România Mare!” – au fost câteva dintre scandările auzite lângă Biserica Sf. Parascheva de la Poienărei.
De reţinut ar fi faptul că primarul Baciu şi vicele Aldea au împărţit participanţilor volumul documentar de mare respiraţie patriotică “Rezistenţa armată anticomunistă de pe versanţii sudici ai Munţilor Făgăraş”, rodul muncii regretatului fiu al satului, istoricul Grigore Constantinescu, fiul preotului martir Ioan Constantinescu. Acesta se constituie într-o carte de învăţătură pentru cei ce vor să cunoască adevărata istorie a “Haiducilor Muscelului” conduşi de fraţii Arnăuţoiu, care au fost capturaţi la “Râpele cu brazi” din Poienărei, în urmă cu mai bine de 60 ani şi au fost executaţi la Jilava cu alţi patrioţi care-i ajutaseră…