Descoperiri importante la Castrul de la Lereşti! La Castrul de la Lereşti, descoperirile arheologice nu se lasă aşteptate. Acum, după şase ani, o nouă descoperire pare să demonteze ipotezele construite, o monedă ne „spune” ca zona ar fi fost părăsită de romani în anul 119 sau 120, pe timpul domniei lui Hadrian.
Cei implicaţi în acest proiect ne spun că: „Ne-am aşteptat să existe monede, numai că această monedă este cu totul deosebită, în momentul de faţă este ultima monedă din punct de vedere cronologic, din Muntenia găsită în context roman, din anul 119. Până cum cunoştean, din literatura de specialitate pe baza săpăturilor arheologice, că această zonă inclusiv Voineştiul, Muntenia, va fi fost abandonată de romani prin înţelegere cu sarmaţii încă din primul sau al doilea an de domnie al lui Hadrian adică a doua parte a anului 117 şi anul 118. Anul acesta am găsit o monedă din anul 118, ccea ce arata că această zonă afost părăsită spre anul 119 sau 120.
Încă odată se confirmă ce ştiam din Historia Augusta, viaţa lui Hadrian, că acset teritoriu nu a fost cucerit de barbari, ci a fost lăsat de către romani, a fost părăsit de romani în bună ordine, prin înţelegerile pe care le-ar fi avut cu principii de origine sarmatică, cu care s-ar fi ajutat apoi în câmpia Munteniei şi câmpurile pe care le vedeţi aici. Această descoperiere este cu totul excepţională, cu totul ieşită din comun pentru că, se demontrează că a fost părăsită abia probabil spre anul 120, şi nu în 117 sau 118 sub presiunea sarmaţilor, la moartea lui Traian la sfârşitul lui la sfârşitul lui 117, 9 august 117. Aceste săpături pot schimba istoria generală, nu numai a provinciei Dacia, nu numai a ţării noastre ci şi a Imperiului Roman”, a precizat Florian Matei Popescu – cercetător științific la Institutul de Arheologie Vasile Pârvu din Bucureşti.
De asemenea, Matei Popescu a mai adăugat că: „Am descoperit o monedă de bronz romană, care a fost emisă în anul 119, în vremea împăratului Hadrian, acesta a domnit între anii 117 şi 138, avem aici titulatura imperială, iar pe revers avem pe Zeiţa Felichitas, deci Zeiţa Fericirii, care ţine în mână un corn al abundenţei. Se poate citi şi faptul că Hadrian era consul pentru a treia oară ceea ce ne duce în anul 119”, mai spune acesta.
Administraţia locală din Lereşti se implică activ în acest proiect, având în vedere chiar şi achiziţionarea sau vreun schimb de terenuri pentru a putea salva aceasta avuţie a locului. În acest sens, primarul Marian Toader a subliniat faptul că administraţia locală va susţine acest proiect: „Vreau să mulţumesc domnilor de la Muzeul Judeţean şi de Institutul de la Bucureşti, pentru abnegaţia şi consecvenţa de care au dat dovadă. Iată că ne aflăm în cel de-al şaselea an de săpături şi lucrurile încep să prindă contur. Din punctul de vedere al autorităţii locale, pot spune că am întreprins o serie de demrsuri pentru a realiza acel proiect de restaurare şi punere în circuitul turistic al acetosr Terme şi al acestui Casrtu Roman care la această oră reprezintă un diamant neşlefuit, practic stăm pe o comoară. Acestă comoară trebuie pusă în valoare atât pentru Lereşti cât şi pentru zona Muscel, reprezintă originile noastre şi trebuie să mergem mai departe cu acest proiect.
Avem aprobarea şi benecuvântarea I.P.S. Calinic, căruia îi mulţumim pentru îngăduinţa de a demara aceste lucrări. Terenul este al Parohiei Voineşti, şi aşa cum am vorbit şi cu părintele paroh Adrian Moisescu, vom începe procedura de cadastrare a terenului, urmând să stabilim cum vom putea, pe cale legală, Primăria şi Consiliul Local să potă intra în posesia acestui teren.
Noi, administraţia am făcut demersurile necesare, urmând să stabilim pe ce cale putem să intrăm în posesia terenului. Suntem mai mulţi factori implicaţi şi sper că în viitorul apropiat să putem demara lucrările pe care le avem în atenţie”, a subliniat primarul comunei Lereşti, Marian Toader.