Conferinţa de presă susţinută de inspectorul şef al IJJ Argeş, a avut drept subiect Activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş în primele două luni ale anului, care au vizat în principal planificarea, organizarea, coordonarea şi conducerea misiunilor de ordine publică executate pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional.
S-a urmărit realizarea unui parteneriat real cu administraţia publică locală, cu instituţiile şi organismele nonguvernamentale şi s-a intensificat schimbul reciproc de date şi informaţii cu celelalte structuri abilitate ale statului, pentru cunoaşterea situaţiei operative şi organizarea dispozitivelor şi acţiunilor în funcţie de evoluţia fenomenului infracţional şi contravenţional, prevenirea şi combaterea cu fermitate a faptelor de natură să lezeze ordinea şi siguranţa publică.
Ordinea şi siguranţa publică
Structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş au executat 2.406 de misiuni în lunile ianuarie – februarie ale acestui an,fiind angrenaţi 6.961 jandarmi, iar principalul obiectiv a fost creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.
Asigurarea şi restabilirea ordinii publice
În perioada de referinţă,Jandarmeria Argeş a asigurat ordinea publică la un număr de 47 misiuni, fiind folosit pentru acest gen de misiune un număr de 344 jandarmi.
Distribuţia misiunilor de asigurare a ordinii publice executate în lunile ianuarie – februarie se prezintă astfel:
- 19 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări sportive;
- 13 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări comemorative sau religioase;
- 5 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări cultural-artistice;
- 4 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări promoţionale sau comerciale;
- 2 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia vizitelor oficiale;
- 2 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia vizitelor oficiale/particulare demnitari/delegații române sau străine;
- 2 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări de protest.
Manifestaţiile cultural-artistice, precum şi alte asemenea activităţi ce s-au desfăşurat în spaţiul public, cu aglomerări de persoane, de diferite grade de risc, precum şi situaţiile complexe apărute, au fost gestionate cu eficienţă şi profesionalism, nefiind necesară intervenţia în forţă.
Participarea la menţinerea ordinii şi siguranţei publice
Aceasta s-a concretizat prin asigurarea cadrului organizatoric necesar bunei desfăşurări a misiunilor în sistem integrat, vizând în principal asigurarea şi pregătirea efectivelor solicitate, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, staţiuni montane şi pe traseele turistice, săptămânal analizandu-se în comun situaţia operativă, eficienţa misiunilor executate, stabilindu-se măsuri de îmbunătăţire a activităţii.
Pe raza judeţului Argeş, în lunile ianuarie – februarie au fost executate 2.212 activităţi de menţinere a ordinii publice, din care:
- 991 acţiuni din competenţa Jandarmeriei Române conform Legii 550/2004 (în staţiuni montane şi pe trasee turistice adiacente, acţiuni punctuale executate în pieţe, târguri, acţiuni punctuale executate în domeniul silvic, cinegetic, piscicol și în domeniul protecției mediului);
- 1.221 patrule mixte cu organele de poliţie;
- De remarcat este faptul că numărul jandarmilor care au desfășurat activități în patrulele mixte cu polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, în dispozitivele de menținere a ordinii publice a reprezentat 85% din totalul solicitărilor formulate de structurile de poliție, în acest sens fiind alocați zilnic 26 de jandarmi, pentru constituirea unor astfel de patrule, în creștere cu 73% față de luna precedentă când au fost alocați zilnic 15 jandarmi.
De asemenea, în perioada supusă analizei, mai multe patrule compuse din conductori şi câini de serviciu au acţionat atât în misiunile de menţinere cât şi la misiunile de asigurare a ordinii publice (manifestări cultural-artistice, manifestări sportive, manifestări de protest, etc.).
Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale
În ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, aceasta a fost direcţionată spre îmbunătăţirea continuă a serviciilor de ordine şi siguranţă publică prestate pentru cetăţeni şi orientată către scăderea criminalităţii stradale, ca principal indicator de eficacitate.
Privitor la activitatea de constatare a infracţiunilor, în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an, au fost constatate independent 24 de fapte de natură penală, fiind depistaţi 18 făptuitori. Constatarea acestor fapte de natură penală a făcut obiectul întocmirii a 13 dosare care au fost înaintate organelor de urmărire penală competente teritorial.
În aceeaşi perioadă de timp, au fost constatate în comun cu organele de poliţie 55 de infracţiuni şi au fost depistaţi 54 de autori.
De asemenea, în perioada supusă analizei, au fost aplicate 564 sancţiuni contravenţionale, din care 401 amenzi şi 163 de avertismente, iar valoarea sancţiunilor contravenţionale fiind de 134.650 lei.
Totodată, personalul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş a participat în cadrul programelor comune de prevenire şi combatere a faptelor antisociale la 66 de activităţi de pregătire anti-infracţională, antivictimală a populaţiei şi cu caracter preventiv-educativ, în 43 de locaţii, cu un număr de 1.656 participanţi.
Aceste activităţi s-au desfăşurat în temeiul Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române (art. 1), al Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive (art. 12), al Legii nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ (art. 1, art. 2 şi art. 6)şi al Legii nr. 61 din 27 septembrie 1991 (republicată) pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
În lunile analizate, I.J.J. Argeş a avut de executat 78 de mandate de aducere în 14 localităţi, 156 de jandarmi au efectuat verificări cu privire la persoanele în cauză, misiunile fiind finalizate în 32 de cazuri cu prezentarea persoanelor în faţa instanţei emitente şi în 46 de cazuri prin neprezentarea persoanei instanţei sub efectul prevederilor art. 266, alin (3) şi (4) C.P.P.
Pe linia prevenirii și combaterii tăierilor ilegale de material lemnos, în primele două luni ale anului, jandarmii argeșeni au desășurat independent 25 de acțiuni și 56 în cooperare cu alte instituții abilitate.
În urma acțiunilor desfășurate independent, jandarmii au constatat 2 fapte de natură penală materializate într-un dosar penal care a fost înaintat organelor de poliție în vederea continuării cercetărilor, au aplicat 48 de amenzi în valoare totală de 48.000 lei și au ridicat în vederea confiscării 32 metri cubi material lemnos de diverse esențe.