1.1 C
Campulung Muscel
miercuri, 15 ianuarie, 2025

A murit un celebru argeșean. Județul de astăzi este mai sărac, au rămas doar amintirile!

Alte Știri

A murit un celebru argeșean. Județul de astăzi este mai sărac, au rămas doar amintirile! Mircea Diaconu a murit sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, relatează TVR. Actorul suferea de cancer.

Diaconu urma să împlinească 75 de ani pe 24 decembrie. Anunțul a fost făcut de soția sa, actrița Diana Lupescu. Trupul neînsuflețit al actorului va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.

CITEȘTE ȘI. Ultimă oră. Moarte suspectă într-un hotel din Câmpulung Muscel

Mircea Diaconu este cunoscut pentru rolurile sale în filme ca „Filantropica”, „Actorul și sălbaticii”, „Mere roșii” sau „Buletin de București”. A fost ales în Parlamentul României și a candidat la președinție în 2019.

Actorul ar fi împlinit 75 de ani în ajunul Crăciunului. S-a născut la Vlădești

Mircea Diaconu (n. VlădeștiArgeșRomânia – d. BucureștiRomânia) a fost un actor, om politic și fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, fost director al Teatrului „Nottara” din București (a demisionat în noiembrie 2011, fiind declarat în conflict de interese în urma acțiunii penale a Agenției Naționale de Integritate deoarece cumula două funcții publice, acuzație dovedită ulterior ca fiind falsă). A fost membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL din 2008 până în 2012, europarlamentar independent, membru al Grupului ALDE și vice-președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din 2014 până în 2019.

CITEȘTE ȘI. Un bărbat din Rucăr, pericol public! Au intrat mascații peste el. Ce au descoperit e de noaptea minții!

Mircea Diaconu în celebrul ARO 10 cu care a făcut înconjurul țării.

A absolvit Liceul la Câmpulung Muscel în 1967 și IATC I.L. Caragiale din București în 1971. A debutat în 1970, la Teatrul Bulandra, cu Harfa de iarbă de Truman Capote.

A murit un celebru argeșean. Județul de astăzi este mai sărac, au rămas doar amintirile!

Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, cu filmul Nunta de piatră, după Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița. În 1972, a fost angajat, de către Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a rămas până în 1982, când a devenit actorul Teatrului Nottara. A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990), pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat în 2001.

CITEȘTE ȘI. Ultimă oră. Polițist din Câmpulung Muscel, ridicat de D.G.A pentru luare de mită

În calitate de manager al Teatrului Nottara, a fost implicat într-un scandal de nepotism, întrucât și-a angajat acolo propria soție (pe Diana Lupescu), pe post de regizor artistic gradul I, și a remunerat-o din fondurile Teatrului pe contracte ce implică drepturi de autor. După un proces îndelungat, a fost găsit nevinovat.

A fost senator, europarlamentar. A candidat la președinția României

A fost membru fondator al Alianței Civice (din 7 noiembrie 1990).

Mircea Diaconu a fost membru al Partidului Național Liberal între 2008 și 2014 și a fost ales din partea acestei formațiuni (de pe locul 3 în circumscripția în care a candidat) ca senator de Argeș la alegerile din 2008. Din martie 2010 – Congresul ordinar PNL – vicepreședinte PNL. În trecut, a fost desemnat membru al CNA din partea Partidului Democrat. Iar mai înainte a cochetat politic cu Convenția Democratică, pentru ca mai apoi să se alăture lui Varujan Vosganian și să intenționeze să candideze (în 1996) la Primăria Capitalei. Din 1 mai 2012 a fost numit Ministru al Culturii.

CITEȘTE ȘI. Zi îndoliată. S-a stins un nume uriaș din Câmpulung Muscel

Mircea Diaconu la revedere cu foștii colegi de la Colegiul Pedagogic „Carol I”

În anul 2019 a candidat independent la președinția României susținut de ALDE și a ieșit pe locul al 4-lea în primul tur al alegerilor.

Ca director al Teatrului Nottara, Diaconu era însă incompatibil atât cu funcția de senator (funcții deținute concomitent timp de 3 ani), cât și cu cea de ministru, întrucât funcțiile politice i-ar fi permis să dirijeze subvenții publice către instituția pe care o conduce.

CITEȘTE ȘI. Doliu în rândul profesorului. A murit un cunoscut profesor care a ridicat generații de elevi, celebri

 Agenția Națională de Integritate, o instituție înființată în România pentru a combate asemenea cazuri de conflict de interese, i-a contestat de aceea mandatul în instanță. Diaconu nu s-a prezentat la termenele de judecată, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat și ea incompatibilitatea, el renunțând la locul din Guvern.

Mircea Diaconu la întâlnire cu muscelenii și jurnaliștii la terasa celebră din centrul Câmpulungului.

Deși incompatibilitatea a fost decisă de instanța supremă încă din iunie, Senatul nu a luat act de ea până în decembrie, mandatul lui Diaconu încetând abia cu câteva zile înainte de expirarea lui, acțiune comentată de specialiști în drept ca o sfidare și o imixtiune din partea legislativului față de puterea judecătorească, întrucât organisme oficiale ale Senatului l-au asigurat pe Diaconu că nu este incompatibil. 

La data de 28 august 2019 partidele ALDE și ProRomânia au format o alianță electorală pentru susținerea lui Mircea Diaconu, candidat independent, în alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Noutate absolută la Judecătoria din Câmpulung Muscel. Scrie istorie, pe bune!

Noutate absolută la Judecătoria din Câmpulung Muscel. Scrie istorie, pe bune! Miercuri 15 ianuarie, secția pentru judecători a Consiliului...

Alte știri din aceeași categorie