Banii repartizaţi de la Guvern pentru bugetele locale, meniţi să uşureze activitatea administraţiilor publice locale şi implicit a Consiliului Judeţean, au confirmat lipsa de interes a Guvernului Ponta pentru Argeş, ca o continuare a acţiunii de spoliere a judeţului nostru de instituţii regionale şi proiecte majore (vezi autostrada Piteşti – Sibiu). Concertat, în ultimii 2 ani Guvernul Victor Ponta a transformat Argeşul dintr-un judeţ important, cu contribuţii semnificative la bugetul de stat al României, într-un judeţ de pluton.
În acest context, nu mai puţin de 28 de primării se află pe “lista neagră”, mai exact pe lista celor care nu vor primi nici un ban de la Guvern, deşi acestea se află pe locuri fruntaşe în ceea ce priveşte colectarea de taxe şi impozite, investiţii şi contribuţii la bugetul de stat.
Aceste administraţii publice locale au fost lăsate să se descurce singure, cum vor putea, chiar dacă unele dintre ele au proiecte europene în derulare, proiecte care implică şi contribuţii financiare deloc neglijabile.
,,Hotărârea de Guvern emisă la jumătatea lunii ianuarie 2015 ar fi trebuit să faciliteze activitatea administraţiilor publice locale, dar în ceea ce priveşte judeţul Argeş repartizarea sumelor din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din TVA a fost făcută după un algoritm cel puţin ciudat. Au primit bani comune care abia ajung la 1500 de locuitori, în timp ce unităţi administrativ teritoriale cu peste 10.000 de locuitori au fost lăsate la voia întâmplării, cum sunt comunele Călineşti şi Vedea. Este de înţeles, aşadar, nemulţumirea edililor care au fost “săriţi din schemă”, mai cu seamă că unii dintre aceştia s-au agăţat de speranţa că vor avea unele avantaje după ce, la adăpostul Ordonanţei nr. 55 din 2014 – declarată neconstituţională – au schimbat macazul şi au trecut în barca social-democraţilor. Nedumeriţi, cei doi primari „neinspiraţi” se pot considera seduşi şi abandonaţi. Una peste alta, de vreo 25 de ani sărmanii primari argeşeni sunt aproape în fiecare mandat – seduşi şi apoi abandonaţi. Explicaţia ministrului Vâlcov este halucinantă: „Este un proiect-pilot, pentru reducerea discrepanţelor de alocare a fondurilor către unităţile administrativ-teritoriale de acelaşi fel (…) După 6 luni se va face analiza acestui proiect-pilot pentru a vedea ce probleme au primăriile şi Consiliile Judeţene”. Cu alte cuvinte, abia peste jumătate de an se vor „analiza” efectele Ordonanţei care a lăsat pe cont propriu 28 de primării din judeţul nostru. La fel de supăraţi sunt cu siguranţă şi primarii din alte peste 60 de localităţi, care vor primi mult mai puţini bani decât în 2014. În această categorie intră şi toate municipiile şi oraşele din judeţ, mai puţin primăria Costeşti. Prin politica discreţionară implementată de Guvernul Ponta, de minimalizare a judeţului Argeş la nivel naţional, factorii de decizie vor trebui să-şi asume blocarea şi întârzierea derulării a importante proiecte europene, investiţii locale, precum şi reducerea locurilor de muncă şi implicit scăderea nivelului de trai a cetăţenilor din Argeş”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL Argeş, Adrian MIUŢESCU.