Ajutor încălzire 2023-2024. Ce se întâmplă dacă nu ai depus cererea la timp. Când vin banii. Românii vulnerabili vor putea trece cu bine peste zilele reci care se anunță, întrucât statul vine în ajutorul acestora cu vouchere pentru încălzirea locuinței.
Ajutorul pentru încălzire se oferă în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024. Separat, suplimentul pentru energie se va acorda în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024. Românii care nu au apucat să depună cereri la timp o mai pot face. Cu precizare că subvenţia se acordă din luna următoare a aprobării dosarului.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024 se acordă persoanelor vulnerabile care au un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană. În cazul familiilor, și de până la 2053 lei/persoană, în cazul persoanelor singure.
Ajutor încălzire 2023-2024. Ce se întâmplă dacă nu ai depus cererea la timp. Când vin banii
Ajutorul de încălzire se acordă diferențiat, în funcție de venitul pe membru de familie sau al persoanei singure. Iar compensarea se raportează la valoarea de referință prevăzută de lege și NU la valoarea facturii de energie.
Ajutor încălzire 2023-2024. se acordă persoanelor vulnerabile care au un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 lei/persoană, în cazul persoanelor singure.
Ajutorul de încălzire se acordă diferențiat, în funcție de venitul pe membru de familie sau al persoanei singure, iar compensarea se raportează la valoarea de referință prevăzută de lege și NU la valoarea facturii de energie.
Astfel, valoarea de referință este:
– 250 lei/lună – pentru gaze naturale
– 500 lei/lună – pentru energie electrică
– 320 lei/lună – pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Pe lângă ajutorul de încălzire a locuinței, familiile și persoane singure cu venituri mici pot beneficia de un SUPLIMENT PENTRU ENERGIE. În sumă fixă, acordat lunar, pe tot parcursul anului, în funcție de sursele de energie utilizate, astfel:
– 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică
– 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale
– 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri
– 70 lei/lună, dacă SINGURA sursă de energie utilizată este energia electrică.
Concret, aceste persoane ar trebui să înceapă să facă demersurile pentru a ști ce au de făcut ca să poată beneficia de ajutor pentru încălzirea locuințelor în următorul sezon rece. La fel cum s-a întâmplat în fiecare an de când a fost introdus acest sprijin guvernamental, în 2021, autorităţile din România caută în permanență cele mai bune și avantajoase soluţii cu care să vină în sprijinul persoanelor care fac parte din categoria celor vulnerabile.