ALERTĂ în Câmpulung Muscel. Aer toxic. Pericol de boli grave. România este în mod constant încadrată în topul țărilor UE cu cel mai poluat aer, iar orașele Iași, București și Ploiești sunt printre cele mai poluate orașe europene. România se află de ani buni și în „vizorul” Comisiei Europene, pentru neîndeplinirea mai multor angajamente pe probleme de mediu.
CITEȘTE ȘI. Produsele care primesc etichetă cu ALERTĂ în toate supermarketurile din România
La fel stă situația și în alte orașe foarte poluate, precum București, Iași sau Craiova unde, deși se depune strat de pulberi sau cenușă și mirosurile sunt foarte puternice, stațiile oficiale de măsurare a calității aerului nu indică prea des depășiri.
Datele Agenției Europene de Mediu privind concentrația medie anuală de particule fine (PM2.5), indică faptul că, la nivel local, orașul Câmpulung Muscel stă la fel de rău.
CITEȘTE ȘI. COD RUTIER 2025. Cât timp pot circula șoferii cu ITP-ul expirat
Orașele din UE cu cel mai rău aer sunt Slavonski Brod (Croația) și Nowy Sacz (Polonia). Foarte rău stau trei orașe italiene: Cremona, Vicenza și Padova. Bucureștiul este printre cele mai poluate capitale europene, fiind depășit la concentrația medie anuală de particule fine (PM2.5) de Sarajevo, Skopje, Belgrad, Atena și Tirana, arată datele statista.com.
ALERTĂ în Câmpulung Muscel. Aer toxic. Pericol de boli grave
Astăzi prognoza calității aerului pentru orașul Câmpulung Muscel din județul Argeș indică poluare. Adică un aer nesănătos. Toate persoanele pot să înceapă să resimtă efecte asupra sănătății, membrii grupurilor cu sensibilități pot resimți efecte mai grave.
CITEȘTE ȘI. Radarele fixe care vă dau bătăi de cap. Lista completă care vă scapă de amenzi usturătoare
PM2.5 se referă la particule cu un diametru de 2.5 microni sau mai puțin. Și sunt considerate deosebit de periculoase deoarece pot ajunge în alveolele pulmonare și chiar pot pătrunde în fluxul sanguin, contribuind la boli cardiovasculare, respiratorii și la cazuri de cancer.
CITEȘTE ȘI. Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie: cine a fost și ce tradiții și obiceiuri sunt în această zi
Sursele de emisii PM și efectele asupra sănătății
Sursele acestor particule includ atât activități antropice, precum arderea combustibililor fosili de către vehicule și industrii. Cât și surse naturale, cum ar fi erupțiile vulcanice sau furtunile de praf. De asemenea, activitățile industriale, precum cele din fabrici, șantiere sau mine de suprafață sunt factori majori care contribuie la creșterea nivelului de PM, acestea generând emisii semnificative.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.