Arde la buzunare. E halucinant la cât ajunge prețul la energia electrică. Temperaturile extreme din zilele caniculare ar fi dublat facturile românilor la energia electrică. Facturile ar fi crescut de până la patru ori. Sprijinul pentru compensarea prețurilor la energie pentru persoanele vulnerabile nu mai este valabil de la data de 31 mai 2024. În prezent, nu există o decizie privind continuarea programului.
CITEȘTE ȘI. Mamele care au născut din luna aprilie 2024, încoace primesc bani de la Stat. Suma e mare. Ce trebuie făcut
În cazul unui apartament cu două camere din Capitală, consumul mediu de energie electrică ajunge până la 100 KWh pe lună, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat. Astfel, factura lunară se ridică la circa 66,47 lei cu TVA inclus, datorită prețului plafonat pentru un consum sub 100 KWh/lună, care este de 0,68 lei/KWh.
CITEȘTE ȘI. VIDEO senzațional. Cum ți se fură PIN-ul de la card pe la cumpărături
Dumitru Chisăliță explică cum un sistem de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W), utilizat pentru răcirea unui apartament de două camere, poate duce la o creștere destul de mare a facturii. Un astfel de sistem consumă circa 1,55 KWh pentru a răci aerul de la 30 – 32 grade Celsius la 25 – 27 grade C. Într-o lună de vară obișnuită, acesta funcționează aproximativ patru ore pe zi, generând un consum total de circa 185 KWh/lună.
CITEȘTE ȘI. Cine a fost super bogătașa din Câmpulung Muscel care a donat celebra vilă, Universității de Medicină “Carol Davila”
Arde la buzunare. E halucinant la cât ajunge prețul la energia electrică
Utilizarea sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 87 KWh/lună, adică 47% mai mult decât în lipsa acestuia. Astfel, se trece în alt sistem de tarifare, unde prețul este de 0,8 lei/KWh pentru un consum între 100 și 255 KWh/lună.
CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică din partea ANAF, pentru antreprenori și PFA-uri
Asta duce la o creștere a facturii lunare cu 123%, ajungând la 148 de lei cu TVA inclus. Asta înseamnă o majorare de 81 de lei/lună din cauza temperaturilor ridicate, utilizării aerului condiționat și prețurilor plafonate diferențiat.
CITEȘTE ȘI. Cum să îți calculezi singur numărul de puncte de pensie, după fiecare lună de muncă
Dacă temperaturile aerului ating valori de 38 – 40 grade Celsius, necesarul de răcoare crește, la fel și numărul de ore de funcționare a aerului condiționat, ajungând în medie la 6,5 ore/zi, generând un consum total de 272 KWh/lună.
În acest caz, creșterea consumului este de 202 KWh/lună, adică 64% mai mult decât în lipsa unui aparat de aer condiționat/ Astfel, factura lunară urcă la 349 de lei cu TVA inclus, reprezentând o creștere de 425% față de situația în care nu ar fi fost folosit aerul condiționat, potrivit dcbusiness.ro.
CITEȘTE ȘI. Greșelile te “rup” dacă te pensionezi anticipat, fără cap
Dumitru Chisăliță subliniază că, în absența prețurilor plafonate și diferențiate, temperaturile extreme din această lună ar fi dublat facturile românilor la energia electrică. Considerând prețul energiei la 0,68 lei/KWh, facturile ar fi crescut de până la patru ori.
CITEȘTE ȘI. Când se dau voucherele pentru lemne. Cine beneficiază de ajutorul de stat
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Toksau direct pe canalul de WhatsApp.