0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

ARGEȘ. Descoperire istorică. Zeci de fosile vii cu o vechime de peste 65 de milioane de ani

Alte Știri

ARGEȘ. Descoperire istorică. Zeci de fosile vii cu o vechime de peste 65 de milioane de ani. Descoperire istorică pe râul Vâlsan, în Argeș! 56 de aspreți au fost numărați de către echipe de cercetări care verifică Vâlsanul pentru a stabili evoluția acestei specii.

Aspretele este peștele contemporan cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafața Pământului. Numărul descoperit într-o singură zonă a râului Vîlsan bate toate statisticile pe care le aveau autoritățile până acum, din anii 60 încoace.

ARGEȘ. Descoperire istorică. Zeci de fosile vii cu o vechime de peste 65 de milioane de ani

O echipă internațională de cercetători verifică râul Vâlsan din Argeș, în cadrul unui proiect al Fundației “Alex Găvan”. Celebrul alpinist îi însoțește pe specialiștii veniți din România și din Germania și el a dat vestea cea mare. A fost descoperit cel mai mare numărul de aspreți de până acum, într-o singură zonă a Vâlsanului.

Cercetătorii au împărțit râul Vâlsan în 21 de sectoare și au verificat primul sector. 56 este numărul final al aspreților pescuiți cu o metodă științifică, măsurați, cântăriți și apoi eliberați.

Fundația aplinistului se ocupă de cercetarea și protejarea aspretelui. Anul trecut, râul Vâlsan a fost împărțit, tot pentru a căuta aspretele, în același numărul de sectoare. Atunci, cercetătorii au găsit 27 de pești din specia asprete în tot râul. Faptul că acum sunt mult mai mulți arată două lucruri, spun specialiștii. Primul, că mediul le este prielnic, iar al doilea, că se înmulțesc.

Zona în care sunt cercetătorii este rezervație naturală și asta ar trebui să țină departe și curioșii și oamenii care ar vrea să facă rău mediului înconjurător. Fundația intenționează să creeze un sanctuar în care aspretele să fie vedetă, dacă se va reuși înmulțirea și adaptarea în captivitate. Așa, spun reprezentanții, existența acestui pește ar ajuta nu doar comunitatea locală, ci și România.

Aspretele este numit și “fosila vie”. Este cel mai rar pește din Europa și, posibil, chiar din lume. Numărul mare descoperit este o mare speranță pentru cercetători, dar nu îl salvează de la dispariție. De aceea, cercetătorii vor să acționeze în jur. Vor desființa mai multe baraje care au rămas fără utilitate ca să nu mai afecteze mediul.

De asemenea, au cerut autorităților să nu mai intervină asupra vegetației din jur.

“Aspretele trăiește” este un proiect al Fundației “Alex Găvan” desfășurat în parteneriat cu Fauna and Flora International.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie