-2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Argeșul în toiul evenimentelor. Ce se întâmplă în perioada 8-13 aprilie

Alte Știri
Argeșul în toiul evenimentelor. Ce se întâmplă în perioada 8-13 aprilie.
Centrul Cultural Pitești organizează, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală care pot fi urmărite online. Adică pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro). Acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dublă lansare de carte, în cadrul proiectului cultural „Hrană pentru suflet”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe poetul Gelu Ungureanu, luni, 8 aprilie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

CITEȘTE ȘI. Câte ore faci în trafic de la Câmpulung Muscel până la Brașov. E belea cu semafoarele

„Vă invit la un eveniment editorial unde vor fi lansate volumele de poezie <Un Semn Suprareal. Remember Youtan Poluo> și <Reflexe. Alte Pretexte Erotice>, semnate de bunul meu prieten, distinsul poet Gelu Ungureanu”, ne transmite Adrian Mitroi.

Argeșul în toiul evenimentelor. Ce se întâmplă în perioada 8-13 aprilie

„Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de cantautorul, scriitorul, artistul plastic Stelian Necșoi, profesor de limba și literatura franceză, avându-i invitați pe Loredana Cristolovran, Elena Șușnea, Nicoleta Botea și Cătălin Iancu, eveniment care se va desfășura luni, 8 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vom încerca să redescoperim poezia, să o redefinim prin scrierile doamnei Loredana Cristolovran, poetă aflată la al treilea volum de versuri. O poetă care scrie o poezie postmodernistă, așa cum ne-a declarat însăși domnia sa. Doamna Elena Șușnea scoate la lumină poezii care au stat mult timp ascunse într-un sertar, poezii care ne farmecă prin lirismul pe care îl transmit.
Un alt autor este domnul Cătălin Iancu, care a semnat deja patru volume de poezii remarcabile prin mesaj. Nu în ultimul rând, doamna Nicoleta Botea, artist plastic, ne va introduce în universul domniei sale, atât de frumos prezentat plastic în toate lucrările realizate. În cadrul unor dialoguri pline de căldură, de bucuria de a ne fi alături unii altora, vă așteptăm să descoperiți oameni minunați, talentați, frumoși prin tot ceea ce fac în viața de zi cu zi, în viața artistică și profesională”, spune Stelian Necșoi.

CITEȘTE ȘI. Perioada nouă care va scoate pensionarii din sărăcie

Prelegerea cu tema „Istoria culturală a ignoranței”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri” Pitești, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 8 martie, de la ora 20.00.
„Oamenii din fiecare epocă istorică au crezut că sunt mai cunoscători despre ei înșiși și despre lumea lor decât cei de dinaintea lor. Urmașii Renașterii au privit Evul Mediu ca pe o perioadă a întunericului; gânditorii Iluminismului au vrut să înlăture superstiția prin rațiune, iar prezentul este bombardat de informații și cunoaștere și pare hotărât să doboare ignoranța.
Ce facem însă cu tot ce s-a pierdut de-a lungul secolelor? Formele de ignoranță, autentică sau studiată, conștientă sau inconștientă se regăsesc în toate epocile istorice în religie și știință, pe timp de război și pe timp de pace, în artă, în negoț etc. O istorie a ignoranței impune și recunoșterea limitelor cunoașterii”, spune Marin Toma.
Lansarea cărții „Apendicele lui Kempis”, de Ovidiu E. Moț, în cadrul proiectului cultural „Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe istoricul și scriitorul Ovidiu E. Moț, eveniment care va avea loc marți, 9 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„L-am invitat pe Ovidiu E. Moț pentru că face parte din încă tânăra generație de istorici piteșteni. Ovidiu E. Moț lucrează ca istoric la Muzeul Bucureștiului. De altfel, Centrul Cultural Pitești i-a publicat <ISTORIA PITEȘTIULUI ÎN DATE>, foarte bine primită de către cei interesați. În plus, Ovidiu E. Moț mai are și alte cărți despre momente din istoria Piteștiului, ce trebuie să apară cât de curând.
Ultima carte, APENDICELE LUI KEMPIS, apărută la Editura Letras, vorbește despre Thomas din Kempis, care a trăit în secolul al XV-lea și căruia i se atribuie una dintre cele mai cunoscute cărți de devoțiune creștină, IMITATIO CHRISTI/DESPRE IMITAREA VIEȚII LUI IISUS HRISTOS. Suntem în Postul mare al Paștelui și credem că o asemenea carte este potrivită pentru această perioadă”, informează Jean Dumitrașcu.
Conferința cu tema „Hermes Trismegistul și gnosticii din Alexandria”, în cadrul proiectului „Culisele istoriei”, susținut de scriitorul Cristian Cocea, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, eveniment care se va desfășura marți, 9 aprilie, de la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

CITEȘTE ȘI. Veste uriașă pentru toți pensionarii. Ce vor primi de la poștași la ușă!

Prelegerea cu tema „Nicolae Dabija. In memoriam”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 10 aprilie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Scriitor, publicist, redactor-șef al revistei <Literatura și Arta>, om politic, membru de onoare al Academiei Române, Nicolae Dabija a fost inițiator alături de academicianul Gheorghe Păun al <Podului de reviste>, a fost, înainte de toate, un iubitor al limbii române și al patriei întregite. A fost un adevărat dascăl de patriotism și prieten al Argeșului”, spune Lucian Costache.
Dezbaterea cu tema „De la Etica Socială la Morala Creștină”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, avându-l invitat pe părintele prof. univ. dr. Ion Popescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 10 aprilie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“<Etica> (din greacă, înseamnă datină, obicei) este una dintre principalele ramuri ale filosofiei; ea se ocupă cu cercetarea problemelor de ordin moral, încercând să formuleze răspunsuri la întrebări precum: ce este binele, dar dreptatea, echitatea, fericirea, virtutea în general, dar și răul, opus acestor valori? Cum trebuie să ne comportăm? Ca denumire a unei discipline filosofice conceptul de <etică> a fost prima dată folosit de Aristotel.
Prin acesta Aristotel intenționa să denumească ansamblul de obiceiuri și tradiții omenești. Important de reținut este că etica fusese deja mutată în centrul discuțiilor filosofice odată cu apariția lui Socrate. Istoria eticii occidentale, ca de altfel și cea a filosofiei occidentale, își are începuturile în Grecia antică. Principalele nume menționate atunci când se vorbește de etica grecească sunt Socrate, Platon, Aristotel.
Chiar dacă se poate urmări un fir roșu în ideile celor trei filosofi menționați, teoriile etice dezvoltate de cei trei sunt destul de diferite în esență. Stoicismul a fost cel mai influent curent de filosofie din timpul Imperiului Roman înainte ca învățătura creștină să devină religie de stat. În filosofia stoică, etica ocupă locul preponderent, în slujba căreia se află logica și fizica (cu sensul general de știință a naturii).
Printre reprezentanții de seamă ai acestui curent filosofic îi menționăm pe Cicero, Seneca și pe împăratul roman Marcus Aurelius. Etica, în concepția filosofilor occidentali contemporani, se diversifică între concepțiile raționaliste, iar pe de altă parte printre cele utilitariste, pragmatice. Immanuel Kant susține că etica se fondează pe răspunsul la întrebarea <ce trebuie să fac?>. Când spune acestea, el pleacă de la premisa că există o etică veritabilă, universal acceptată. Întrebarea eticii completă în concepțiile raționaliste este <Ce pot să știu despre ce trebuie să fac?>.
Etica orientală este cuprinsă în curentele de gândire religioase și filosofice ale Orientului antic și contemporan. Există și etici sociale ale căror valori și principii sunt formulate în coduri, prin norme juridice și prin aceasta devin obligații juridice ce implică responsabilitate socială și răspundere juridică. Morala creștină este o explicare sistematică a exemplului moral și a învățăturii lui Iisus, aplicată vieții persoanei în societate, actualizată prin puterea Duhului Sfânt.
Spre deosebire de orice concepție etică filosofică, religioasă sau socială, morala creștină este revelată de Dumnezeu sau prin proroci și după Întruparea Fiului lui Dumnezeu prin propovăduirea Mântuitorului și lucrarea Duhului Sfânt, preceptele și valorile morale sunt înscrise în Sfânta Scriptură și regăsite și în scrierile Sfinților Părinți. În dialogul nostru vom aprofunda aceste aspecte și vom analiza raportul dintre etica filosofică și socială și morala creștină, în mod deosebit morala ortodoxă”, spune Marius Andreescu.

CITEȘTE ȘI. Care a fost prima capitală a Țării Românești? De ce orașul a rămas la coada istoriei și e hate

Prelegerea cu tema „București. Biserici demolate”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii de Excepție”, susținut de istoricul, muzeograful, scriitorul, prof. dr. Octavian Dărmănescu, miercuri, 10 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Venirea regimului așa-zis democratic în România a schimbat fața întregii țări la propriu. Vechile orașe au fost supuse unui adevărat pogrom arhitectural, comuniștii dorind obstinat ștergerea trecutului.
Apar peste noapte monstruoase silozuri de dormit, blocurile <patriei> din care vor descinde generații după generații. În București lucrurile au stat de-a dreptul tragic. Nu era prima dată când se demolau biserici – s-au demolat mereu, peste tot, din interes de rezidire. Partidul și geniile rele din spatele lui sub pretextul sistematizării urbane au demolat, au translat, au mutilat monumente de arhitectură ecleziastică medievală. Pe cele translate, de exemplu, le închideau mai apoi, probabil din ciuda costurilor foarte mari pe care le necesitase operațiunea.
O perfidie atee, bineînțeles. Vă invităm într-o epocă unică prin totalitarismul ei: Bucureștiul comunist în care biserici dispar peste noapte, nu ca prin minune, ci ca prin coșmar. Buldozere, camioane, tancuri trag de trupul gros, inert, al vechilor monumente. Dinamită, cruci, praf, cabluri și tăcere. O imensă tăcere a unui oraș blocat de frica Partidului, o mână de nomenclaturiști care fac ce vor cu o întreagă țară cu tot cu trecutul ei”, spune Octavian Dărmănescu.
Dezbaterea cu tema „Iisus şi relaţia mea cu El”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe terapeuta Valentina De Ametist, eveniment care se va desfășura joi, 11 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Doamna hipnoterapeut Valentina De Ametist este binecunoscută celor care se dedică spiritualităţii. Vă aştept pentru a asculta împreună o temă incitantă şi pentru a alege, fiecare după propria vibraţie”, spune Simona Vasilescu.
Lectură publică susținută de membrii Asociației Iubitorilor de Ficțiune, în cadrul proiectului cultural-educativ “Confluențe literare”, coordonat de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română/franceză Allora Albulescu, eveniment care va avea loc joi, 11 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Acțiunea se desfășoară sub egida Fundației literare “Liviu Rebreanu”, președinte Allora Albulescu.
Recitalul muzical “47”, susținut de Trupa “Andrei&Adrian Tase”, vineri, 12 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Vă vom oferi un medalion Freddie Mercury, cu ocazia împlinirii a 47 de ani de la lansarea unor celebre piese <Queen>. Ca o coincidență, anul acesta se împlinesc 47 de ani de la prima ediție a <Simfoniei Lalelelor>, care va avea loc în perioada 19-21 aprilie”, ne transmit muzicianul Andrei Tase și medicul cardiolog Adrian Tase.
Lansarea volumului “Brâncuși în spațiu-timp. Valențe de gradul 3”, autor Octavian Apostoloiu, eveniment editorial în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, vineri, 12 aprilie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

CITEȘTE ȘI. Cât este amenda pentru depășirea vitezei. La câți km/h, te “arde” sancțiunea la buzunare

“Volumul propune o perspectivă cosmologică, o dublă paralelă, clepsidra Coloanei vs. clepsidra Relativității și una om-la-om, Brâncuși vs. Einstein” spune Maria Mona Vâlceanu.
Concursul Național de Gimnastică Acrobatică și Gym for All – „Cupa Pitești”, ediția a VII-a, organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, și Federația Română de Gimnastică, eveniment care se va desfășura sâmbătă, 13 aprilie, între orele 10.00 și 16.00, la Sala Sporturilor din Pitești.
Concursul, coordonat de antrenoarea Nicoleta Andrei, arbitru internațional de gimnastică și membru în comitetul tehnic al Federației Române de Gimnastică, va cuprinde probe la gimnastică acrobatică și gym for all, discipline nou înființate în România, sub patronajul Federației Internaționale de Gimnastică (FIG). În competiție s-au înscris peste 200 de sportivi de la cluburi de gimnastică din țară afiliate la Federația Română de Gimnastică.
Juriul va fi format din arbitri federali, foști campioni de gimnastică, printre care se numără: Dora Vulcan, Andreea Petcu, Valentin Badea, Radu Cojocaru. Concursul Național de Gimnastică Acrobatică și Gym for All – „Cupa Pitești”, ediția a VII-a face parte din calendarul competițional al Federației Române de Gimnastică pe anul 2024. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.
Ultimele Știri

ALINA GORGHIU. La anul de ziua partidului, când împlinim 150 de la fondarea PNL vom sărbători cu un președinte liberal al României!

ALINA GORGHIU. La anul de ziua partidului, când împlinim 150 de la fondarea PNL vom sărbători cu un președinte...

Alte știri din aceeași categorie