Ieri, 24 iulie a.c., a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, fiind analizate măsurile necesar a fi întreprinse în perioada în care judeţul Argeş se află sub Cod galben de temperaturi ridicate. Un accent deosebit s-a pus pe verificarea surselor de apă existente în mediu rural, iar dacă situaţia o va impune, prin sprijinul ISU Argeş se va asigua transportul de apă pentru uzul menajer. În perioadele de temperaturi extreme şi secetă, prioritară va fi utilizarea apei pentru hidratare şi igienă. Totodată, facem recomandarea ca dacă apa din fântâni nu prezintă proprietăţile adecvate consumului, aceasta fie nu trebuie utilizată, fie trebuie fiartă şi răcită pentru a fi evitate diversele afecţiuni. În ceea ce priveşte sursele de apă, atât cele subterane cât şi cele supraterane, reprezentanţii Administraţiei de Apă Argeş Vedea asigură că nu au fost şi nu sunt preconizate a fi probleme în perioada imediat următoare.
Recomandări pentru populaţie
Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineaţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice); evitarea aglomeraţiilor, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00; purtarea de haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; consumarea a 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe – NU băuturi alcoolice, cafea sau băuturi carbogazoase; consuml de fructe şi legume sau iaurt, evitarea alimentelor cu conţinut sporit de grăsimi; trebuie menţinută legătura cu persoanele în vârstă, interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferindu-le asistenţă la nevoie; copiii/animalele de companie NU trebuie lasaţi singuri/singure în autoturisme; persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului; luarea de măsuri pentru adaptarea programului serviciilor publice astfel încât deplasarea populaţiei către acestea să se facă în afara intervalelor orare cu temperaturi extrem de ridicate. În mod similar vor fi formulate recomandări pentru modificarea corespunzătoare a programului de lucru al unităţilor de aprovizionare cu alimente şi prestatoare de servicii; informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale, comerciale etc. cu privire la durata şi intensitatea caniculei, pentru a lua măsurile adecvate; aplicarea măsurilor de prevenire a riscurilor la persoanele vulnerabile; identificarea numărului persoanelor care se încadrează în grupa de risc ridicat de evoluţie nefavorabilă a stării de sănătate în perioada caniculară, precum şi dispunerea măsurilor necesare pentru prevenirea degradării stării de sănătate a acestora.
- identificarea şi nominalizarea sectoarelor de activitate în care creşte riscul de incendiu;
- asigurarea şi verificarea zilnică a instalatiilor de stingere şi a rezervelor de substanţe stingătoare;
- asigurarea protejării recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră;
- intensificarea activităţilor cu scop preventiv în zonele de culturi agricole şi verificarea utilajelor agricole pentru a nu constitui surse de aprindere;
- revizuirea şi completarea locurilor admise în păduri pentru popas, pentru fumat şi pentru staţionarea maşinilor;
- la intrarea în pădure şi pe traseele turistice se vor amplasa panouri şi pancarte cu texte adecvate privind prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure;
- instruirea administratorilor de păşuni alpine şi a muncitorilor din sistemul forestier asupra măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor;
- stabilirea prin hotărâre de Consiliu local şi postarea la locurile de afisaj a locurilor special amenajate şi a programului în care este permisă utilizarea focului deschis pentru arderea resturilor vegetale;
- promovarea tuturor măsurilor ce trebuie respectate premergător, pe timpul şi după realizarea arderilor de vegetaţie. Totodată, inspectorii DSVSA, DSP şi OPC vor continua controalele la unităţile alimentare, la piscine şi locuri de îmbăiat.