Argeșul pe primul loc! Pe firul borangicului la Parlamentul României!
Palatul Parlamentului a găzduit, astăzi, 17 mai, expoziția de costume tradiționale de Argeș și Mușcel “Pe firul borangicului”.
Expoziția a fost organizată de Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților și Consiliul Județean Argeș.
Totul prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș.
La eveniment la fost gazdă deputatul Simona Bucura Oprescu, președintele Comisiei pentru Administrație Publică.
Argeșul pe primul loc! Pe firul borangicului la Parlamentul României!
Au participat președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu.
Oaspeți de onoare au fost președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, Ministrul Familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea.
Precum și ambasadorii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germaniei, Moldovei, Greciei, Tunisiei, Egiptului, Peru și reprezentați ai ambasadelor Poloniei, Elveției, Marocului și Congo.
Ion Mînzănă: ”Mulțumesc celor care purtați costumul popular în suflet”
“Mulțumirile mele sunt adresate Parlamentului României, care ne găzduiește astăzi.
Simonei Bucura Oprescu – președintele Comisiei pentru Administrație Publică, inițiatorul și promotorul acestui eveniment. Directoarei Centrului Județean pentru Cultură și Artă, Elena Iagăr. Dumneavoastră, celor care purtați costumul popular în suflet, nu doar ca veșmânt!
Argeșenilor mei le spun că îi iubesc și că sunt mândru de ei pentru că sunt păstrători de tradiții și sunt iubitori de țară” – Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.
Costumul de Muscel este cunoscut drept costumul regal al iei românești
“Spunem aici, la Palatul Parlamentului României, povestea neamului românesc!
Aici, în Parlamentul României, a fost instituită Legea Costumului Popular. Ia de Muscel a fost costumul de înaltă ținută al Casei Regale a României. Grație Reginei Maria, costumul de Muscel este cunoscut drept costumul regal al iei românești. Vrem să îl promovăm, astăzi, aici, împreună cu celelalte costume tradiționale din zonele Argeșului.
Sunt convinsă că președintele Marcel Ciolacu va face tot ceea ce ține de dânsul să ducem mai departe această poveste. A identității de neam și de țară a românilor.
Le mulțumesc și colegilor de la Consiliul Județean Argeș pentru că ne-au oferit posibilitatea să organizăm acest eveniment” – Simona Bucura Oprescu, președinte Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților.
Marcel Ciolacu: ”Iau ca pe o obligație acest demers pentru că este impresionant!!
“În primul rând, trebuie să îi mulțumim Simonei Bucura Oprescu, președintelui Consiliului Județean, Ion Mînzînă, și domnilor primari. Pentru că pun suflet în a menține vii și a promova tradițiile noastre.
Eu nu fac o promisiune, iau ca pe o obligație acest demers pentru că este impresionant. Sper să depășim stadiul de conservare și, așa cum se întâmplă în Argeș. Să fim mult mai implicați în promovarea acestor tradiții. Sunt foarte bucuros să îl văd aici și pe ambasadorul Republicii Moldova. Suntem cu toții români și împărtășim aceleași tradiții” – Marcel Ciolacu, președinte Camera Deputaților.
Gabriela Firea: Îi felicit pe argeșeni pentru ceea ce fac
“Îi mulțumesc domnului Ciolacu pentru că întotdeauna susține proiectele femeilor, tinerilor, copiilor, familiilor de români.
Îi felicit pe argeșeni pentru ceea ce fac. Mă bucur să văd atât de mulți copii care iubesc portul nostru tradițional românesc. Îmi doresc să transmită această dragoste și generațiilor următoare” – Gabriela Firea, ministrul Familiei, tineretului și egalității de șanse.
Adrian Bughiu: La Mioveni, am avut cea mai mare paradă a costumului popular din țară
“După ce weekend-ul trecut, la Mioveni, am avut cea mai mare paradă a costumului popular din țară.
Iată că, acum, portul popular argeșean a fost prezentat la Palatul Parlamentului. Sunt eforturi pe care le facem pentru a menține vii tradițiile noastre seculare.
Mă bucur că reușim să revitalizăm în Argeș conceptul de costum popular, care a devenit tot mai apreciat și purtat și în rândul tinerilor. Meșteșugurile tradiționale, prin secțiile externe. Suntem județul cu cele mai multe secției externe de meșteșuguri” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
Ne propunem să facem cunoscute aceste prețioase mărturii!
“Pe firul borangicului” este un proiect național de cercetare a tehnicilor de extragere și prelucrare a borangicului în România.
Proiectul a fost lansat anul trecut de Sf. Măria Mică, la Câmpulung Muscel. Aceste costume așezate atât de frumos, învăluite de marame, vin prin timp ca un lanț ADN. Lanț pe care femeia româncă, în înțelepciunea ei, a știut să-l coasă, să-l țeasă și să-l lase în urma ei.
Prin evenimentul de astăzi ne propunem să facem cunoscute aceste prețioase mărturii care vorbesc despre noi și despre istoria noastră.
Nu trebuie să ne mai uităm la aceste straie ca la niște haine vechi, pe care le scoatem din ladă o dată pe an. Ci ca la un îndreptar prețios care ne arată nu doar de unde venim, ci și încotro trebuie să mergem” – Elena Iagăr, director Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș.
Exponatele au provenit din colecții private ale căror proprietari sunt Simina Dulamă, Ionuț Fintoiu, Viorica Olivotto, Marilena Iosifaru și Izabela Ion.
Evenimentul a avut ca scop promovarea și revitalizarea meșteșugurilor tradiționale care, odinioară, au adus faimă și bunăstare satului românesc.
Meșterul popular Elena Anghel din Poienarii de Muscel a susținut un atelier demonstrativ pentru cei care au dorit să înțeleagă tehnica de țesere a unei marame.
Citește și: VESTE BUNĂ. S-a anunțat data când intră cei 250 de lei pe cardurile de alimente