4.6 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

ASISTENȚII MEDICALI ARGEȘENI AU CELEBRAT SĂPTĂMÂNA INTERNAȚIONALĂ A ALĂPTĂRII

Alte Știri

Începând cu anul 1992, în peste 170 de țări, în perioada 1-7 august are loc Săptămâna Internațională a Alăptării, organizată la inițiativa WABA – World Alliance of Breastfeeding Action (Alianța Mondială pentru Alăptare), o rețea internațională de organisme ce lucrează împreună cu OMS și UNICEF pentru promovarea și încurajarea alăptatului la sân, pentru a îmbunătăți starea de sănătate a bebelușilor din toată lumea.

La nivelul obiectivelor de dezvoltare durabilă au fost identificate patru zone de interes: productivitatea și munca femeilor, protecția mediului inconjurător, sănătate și bunăstare, nutriție, alimentație sănătoasă și reducerea sărăciei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă (fără apă, sucuri, ceaiuri sau lapte formula) până la șase luni de viață și apoi continuarea alăptării în paralel cu alte alimente până la vârsta de doi ani.

În acest an, sloganul sub care se derulează campania este “ÎMPREUNĂ SUSȚINEM ALĂPTAREA”.

Pentru a marca acest eveniment, Ordinul Asistenților Medicali Argeș a organizat simpozionul cu tema ”Beneficiile alăptării la sân”, la care au participat  peste 120 de asistenți medicali din Spitalul Județean de Urgență Pitești, cu precădere din secțiile Obstetrică-ginecologie, Neonatologie, Boli infecto-contagioase copii.

”Se manifestă o evidență la nivel mondial, aceea de a promova și îndeplini acțiunile în orice domeniu și pe oricare palier, cu eforturi comune, nu solitare.

Cuvântul cheie este „ÎMPREUNĂ” și nu se referă doar la alăptare. Contextualizat, conotația lui este mult mai puternică, dorindu-se reflectarea unui demers întreprins ”ÎMPREUNĂ”: mame, personal medical, organizații non-guvernamentale, societatea în ansamblul ei, cu toate aspectele care converg la realizarea acestui demers,  pentru binele comun: sănătatea copiilor noștri de azi, premisă a unei bune sănătăți a adultului de mâine.

Scopul acestui simpozion este de a conștientiza rezultatele pozitive pe termen lung ale alăptării la sân.

Alăptarea este o primă investiție în sănătatea copiilor și reprezintă un factor-cheie în susținerea sănătății populației pe tot parcursul vieții. Însă nu este o problemă doar a femeii. Protecția, promovarea și susținerea alăptării sunt responsabilități sociale comune.

Beneficiile alimentației la sân sunt numeroase atît la nivel individual, cât și social: o creştere fizică şi psihică echilibrată; protejarea copilului de infecţii microbiene; economisirea de bani pentru achiziţionare de lapte praf; scădărea cheltuielilor pentru tratarea bolilor acute şi cronice ale copilului; efect ecologic pozitiv; populaţie sănătoasă.

Pentru organizația noastră, fiecare eveniment de acest tip confirmă dorința asistenților medicali de a participa activ la activitatea educațional-științifică a filialei.

Și la acest simpozion am avut plăcuta surpriză de a alcătui agenda evenimentului cu lucrări ale asistenților medicali care participă pentru prima dată în calitate de autor. Și mulțumesc fiecăruia pentru implicare și contribuție la realizarea acestui eveniment. Nimic nu ar fi posibil fără aportul asistenților medicali. Un rol determinant în antrenarea colegelor noastre, l-a avut reprezentantul acestora în Consiliul Județean al OAMGMAMR Argeș, Mariana Badiu”, a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

La eveniment a fost prezentă și Neli Homeghiu, vicepreședinte al OAMGMAMR Argeș, care în alocuțiunea adresată participanților a evidențiat rolul asistenților medicali în promovarea alăptării. Ca membru fondator al Școlii mamei-SAMAS Pitești le-a amintit participanților că și prin activitatea educatorilor perinatali, a căror profesie de bază este cea de asistent medical, rata alăptării exclusive la sân a crescut în ultimii doi ani de la 12% la 24%.

În plenul sesiunilor de prezentare, au susținut lucrări asistenții medicali din Spitalul Județean de Urgență Pitești: Bune practici în alăptare, Amalia Neacșu – Asistent medical șef secția Neurochirurgie vasculară; Planificarea familială în perioada alăptării, Adelina Rădulescu – Asistent medical șef secția Obstetrică-ginecologie; Alimentația sugarului, Mihaela Mirescu – Secția Boli infecto-contagioase copii; Împreună susținem alăptarea, Viorica Neață – Secția Obstetrică-ginecologie; Compoziția laptelui matern, Grațiela Chițibuș – Secția Obstetrică-ginecologie; Beneficiile alăptării bebelușului, Rodica Ciocoiu, Elena Matei – Secția Neonatologie; Promovarea alăptării la sân, Ruxana Uță, Mihaela Vișoiu – Secția Neonatologie; Promovarea alăptării în maternitate, Mihaela Anghelina, Mirela Calma – Secția Neonatologie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie