Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) filiala Argeș, în parteneriat cu Universitatea din Pitești, lansează campania ”ASISTENȚII MEDICALI ARGEȘENI, ÎN PRIMA LINIE A PREVENȚIEI! ÎMPREUNĂ PUTEM OPRI CANCERUL DE COL UTERIN!”, un amplu demers pentru creșterea prevenției cancerului de col uterin în județul Argeș, campanie care se va desfășura pe întreg parcursul anului 2018.
În fiecare an, peste 4.000 de românce descoperă că sunt afectate de cancer de col uterin, țara noastră ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența acestei boli.
Campania are drept obiective principale îmbunătățirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin și creșterea gradului de conștientizare referitor la importanța vitală a prevenției în lupta cu această boală.
De asemenea, campania își propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei din Argeș la testarea gratuită Babeș-Papanicolaou, în cadrul Programului Național pentru depistarea activă precoce inițiat de Ministerul Sănătății, contribuind, astfel, la ameliorarea efectelor devastatoare pe care boala le are în rândul femeilor din România: povara cancerului de col uterin este cea mai mare dintre statele europene, țara noastră fiind pe primul loc atât în ceea ce privește incidența. Pentru femeile active (15-44 ani) din țara noastră, cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent tip de cancer și reprezintă principala cauză de deces prin cancer.
În luna februarie, în cadrul campaniei “ASISTENȚII MEDICALI ARGEȘENI, ÎN PRIMA LINIE A PREVENȚIEI ÎN SĂNĂTATE! ÎMPREUNĂ PUTEM OPRI CANCERUL DE COL UTERIN!” se vor organiza o serie de cursuri și sesiuni de instruire adresate asistenților medicali argeșeni, pentru a putea informa corect populația feminină cu ultimele noutăți și reglementări privind Programul Național de screening pentru cancerul de col uterin și măsurile de prevenție pentru stoparea acestei boli.
Pe parcursul anului 2018, prin implicare și comunicare directă cu femeile din comunitatea argeșeană, asistenții medicali din unitățile sanitare contribuie activ la educația pentru sănătate a acestui segment de populație, la îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin.
”După 5 ani de derulare a Programului Național de depistare precoce a cancerului de col uterin, pot spune că lucrurile pot fi împunătățite. Parteneriatul cu dumneavoastră, asistenții medicali, îmi dă speranța că așa va fi. Este nevoie să informăm cât mai multe femei de avantajelee acestui program prin care pot beneficia de testul Babeș-Papanicolaoiu, care, dacă aș rezuma în patru cuvinte, aș spune doar atât: e gratuit, e simplu, e nedureros și poate salva o viață”, a sublinit conf. univ. dr. Daniel George Man, Decanul Facultății de Științe din cadrul Universității Pitești și coordonator al acestui Program în județul Argeș .
”Ne dorim astăzi ca această suferință să devină o boală a trecutului și vrem să trăim ziua în care vom putea spune acest lucru. Știm, ziua nu este aproape, dar credem că împreună putem să o facem posibilă.
Noi asistenții medicali, vrem să spunem fiecărei femei argeșene: ASTĂZI E TIMPUL TESTULUI PAPANICOLAOU! ASTĂZI! MÂINE POATE FI PREA TÂRZIU!
Suntem înainte de profesioniști, fiice, mame, femei și vrem să consolidăm dreptul femeii la sănătate; pentru că salvând o femeie, de fapt, salvezi o întreagă generație”, a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.