Asociația comunelor din Romania a luat ființă la inițiativă unui grup de primari în anul 1997, cu sediul în Rucăr, județul Argeș.
A.Co.R este prezentă și își desfășoară activitatea la nivelul țării, fiind structurată pe cele 8 regiuni de dezvoltare și având filiale în toate județele țării.
În anul 2000 Adunarea Generală a Asociației Comunelor din Romania a ales în unanimitate că președinte al A.Co.R. pe Emil Drăghici, primar independent al comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița.
Asociația comunelor din Romania a luat ființă la inițiativă unui grup de primari în anul 1997, cu sediul în Rucăr
Asociația comunelor din Romania identificata prin abrevierea ACoR este persoana juridică de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală și apolitică.
Constituită în scopul reprezentării unitare a comunelor membre în relațiile cu Președintele României, Parlamentul României, Guvernul României, orice alte autorități/instituții publice, Consiliul Europei, Congresul puterilor locale și Regional din Europa precum și instituțiile Uniunii Europene.
AcoR funcționează pe termen nedeterminat, iar organele de conducere și control sunt Adunarea Generală, Consiliul Director și Cenzorul sau Comisia de Cenzori.
Viziunea Asociației Comunelor din România:
a) Participarea activă la îmbunătățirea cadrului legislativ care vizează interesele comunelor. Prin realizarea unui parteneriat activ și constant cu administrația publică județeană și administrația publică centrală.
b) Realizarea unor acțiuni în comun cu Mișcarea pentru Progresul satului românesc și editarea revistei “Albina Românească”
c) Atragerea de investiții prin crearea de parteneriate viabile între administrația publică a comunelor, societatea civilă și mediul de afaceri.
Valorile Asociației Comunelor din România
Aproape de oameni și împreună cu oamenii în realizarea treburilor publice locale. Capacitatea de dezvoltare a unui parteneriat cu celelalte structuri asociative ale administrației publice locale. În vederea promovării a ceea ce ne este comun.
Fără să renunțăm la ceea ce ne diferențiază. Astfel încât să atingem standardele de dezvoltare impuse de integrarea europeană.
Oferirea posibilității pentru fiecare comună din cadrul asociației noastre. Și anume de a-și construi și afirma identitatea locală în spațiul național, European și nu numai.
Responsabilitate și unitate în diversitate, chezășia succesului nostru, se arată în statutul Asociației comunelor din Romania.